Седмицата: Новата сглобка – двама са малко, трима са още по-малко

Топ
11:23 - 27 Май 2024
6339
Седмицата: Новата сглобка – двама са малко, трима са още по-малко

Сетиха се! Като един истински събирателен образ на Данте Алигиери (Поетът с главно „П“ според италианците) нашенските политпартийци (с възможно най-малкото „п“) повече от 7 века по-късно се сетиха. Както Данте започва „Ад“ от своята „Божествена комедия“ с „На попрището жизнено в средата не знам от пътя как се отклоних, и в мрачен лес ме свари тъмнината“, така нашите съвсем комедианти изведнъж прозряха собствения си пъкъл „на попрището предизборно в средата“.

Толкоз – две седмици, от официално едномесечната предизборна кампания, им остават до деня на вота на 9 юни, а са до никъде. Събирателният образ на (не)божествената им шеста комедия за три години изглежда така: Пудел с неофициален кеш и в устата, и под опашката. И зареяни основно някъде там отзаде му, изведнъж (естествено) им засмърдя. Не на тяхната им гнусотия, а на факта, че сегашната предизборна пуделщина ще им се стовари абсолютно официално кеш следизборно. И няма измъкване от игричките им, понеже ако безобидната детска игра (вид гоненица) с аритметичното име „двама са малко – трима са много“, за изборните победители (всичките додрапали пак в парламента) ще е не просто висша математика, а най-сложното, известно като „теле гледа железница“. Именно поради факта, че играта този път категорично ще е да, двама са малко, но трима са… още по-малко.

Предизборно нещата са им досущ като в истинската детска игра с подреждане редовно по двама и спасително по трима, която според научен трактат попада във вида „подвижни игри“ и подвид „конфликтни“. Според експертите „Основни характеристики на подвижната игра са двигателните елементи бягане, скачането, хвърляне, ловене, подаване, лазене, катерене, провирането, прескачане – елементи, които са генетично заложени у човека“. Като „Игрите от конфликтен тип - „Гоненица”, „Спасявай се, както можеш”, „Опашчици“, както и „Двама са малко, трима са много” и др. - с тяхната непредсказуемост и напрежение развиват преди всичко бързината на двигателната реакция“.

Само дето всичко това приложено на все по-разкаляния вече четвърта година все предсрочен предизборно-изборно-следизборен терен вече не е някаква си двигателна игра, пък била тя и от т.нар. конфликтни. „Играта“ вече е на мозъчно ниво – демек, право за психиатрия.

И лудницата следизборно ще е пълна, след като дори и нередовните ни политпартийци през изминалата седмица взеха та се сетиха, че вече няма да им е достатъчна просто „сглобка“ от двама жмичкаджии и то под формата на (не)коалиция. А ще е нужна перфектна, истинска коалиция за перфектната буря, в която е набутана държавата ни, като дори и трима ще са малко, за да се упражнява властта, а не да се упражняват вече три години как се (не)упражнява.

В момента – само две седмици преди гласуването за оборудване на нов парламент - се забелязват отново като сигурни 6 политпартийни представителства в него: начело ГЕРБ-СДС, после бой за второто място между ПП-ДБ, „Възраждане“ и ДПС, следват почти сигурно прескачащите БСП и ИТН. Под летвата за влизане, но най-близо до 4-те процента, остават новите образувания „Синя България“ и „Солидарна България”.

Т.е. - на пръв поглед, ако се запазят тези резултати, то в 50-ото НС ще има 6 формации, както и в сегашното. Само дето според изборната момента експертиза има една уж дребна „структурна разлика спрямо 49-ото НС. И тя е, че ПП-ДБ (вече преродена в пудел - особено ПП) ще бъде политическа сила не с досегашната тежест, а „със сравнима напълно с тази на ДПС и „Възраждане”, не и с тежестта на ГЕРБ-СДС“. По обстойно обяснено: „На последните избори през април 2023 г. се очертаха два големи политически субекта - ГЕРБ и ПП-ДБ, а ДПС и „Възраждане“ бяха в друга група, като средно големи партии. Сега ПП-ДБ вече спадат към средната група“.

Та така ситуацията е тъкмо „двама са малко, но трима са още по-малко“. Щото пак според изборно-следизборната експертиза гоненката ще е тъкмо като на телета с бързия влак. Като в същото време самите добичета в движение трябва и да се сглобяват помежду си, ако искат да се качат на властовата железница.