Седмицата: От котюр! Да ни управляват, но и да гласуваме от дивана

Топ
16:12 - 17 Октомври 2021
9194
Седмицата: От котюр! Да ни управляват, но и да гласуваме от дивана

Новата мода - не просто да се политиканства, а да се управлява „от дивана“, малко седешком, повече лежешком – превзема политическия подиум. Като положението почна да става като на свинче звънче. Нещо като да си се издокарал в стил „чалга певачка в пълна сценична униформа, но на Женския пазар“. И в същото време да си си го въобразил, че си политик haute couture. Оня „от котюр“, френската фраза, която като цяло означава висша мода, създаването на първокласна мода по поръчка, а в буквален превод е "високо шиене".

Модата „от дивана“ върви натам. Да си се изпружил в качеството ти на политпартиец в меката мебел и да съшиваш всякакви парцали, мислейки си че твориш висша мода, бодеш с губерката върховна политика.

Пионер в откотюра на дивана, всеки ще познае, беше Слави Трифонов – още от април, та и досега. Извисил се е в собствената си „висша партийно-политическа мода“, като високото му идва единствено от ръста – даже да седи, дори и да лежи, а в шиенето хич го няма. Не успя да съшие нищо политически, даже когато внезапно стана втора сила, дори и първа такава – съответно на изборите през април и през юли т.г.

Но в момента Трифонизацията на модния подиум взе да става „статукво“. И по-старите нови шивачи, дето не можаха да съшият два парламента, и съвсем нови обаче следват модния му пример. Лежат си на собствените кълки и се правят че бродират от котюра на бъдещето ни.

Само дето и конците, и платовете, а най-вече шевните им машини – не тия за гласуването, съвсем се изтъркаха или пък се вкарват в играта втора употреба.

Така и за следващото изборно дефиле за следващ парламент, дето ще е на 14 ноември заедно с президентското, нищо ново „от дивана“. Ако не същата, ситуацията ще е близка до тази в предишните два скоротечни парламента.

Дори ГЕРБ-СДС и ДПС да си вдигат на този етап „от котюра“, „от дивана“ пак смятат да ги поставят в изолация при опитите да си ушият поне едно юрганче, с което да си завият полегналите кълки. Което упражнение по шев и кройка вече съвсем предизборно пак върви към съшито с бели конци, даже и без конци. Като крещяща невъзможност да се споразумеят помежду си, въпреки заявките, че трябвало да се случи – даже и на всяка цена. Само дето точно предизборно всеки си вдига цената поне в собствените си очи. Според собствените му желания му се привижда, че е най-висшата на висшата мода.

На най-откотюрен диван са се излегнали най-новите „висшисти“ – от Харвард даже. Дори не лежат, а подскачат по дивана си от новата политсила ПП. И още преди предизборната кампания, да не говорим за самите избори, взеха да си раздават постове сълидерите Кирил Петков и Асен Василев – от премиерския (за Кирчо) надолу, разбира се. Като отсега дадоха правосъдното министерство на Лозан Панов, нищо че в момента е кандидат за президент на ДБ. А най-новото е, че образованието ще се поеме от някакъв хибрид между сегашния служебен просветен министър проф. Николай Денков и кандидата им за депутат Христо Петров, по-известен като рап певеца Ицо Хазарта.

А понеже, това че щели, според самите Кирил и Асен да вземат на вота 30, че и нагоре процента от гласовете, пак опира до белите конци, ги кара да бродират с „неистини“. Както се изрази в необичайно мек стил самият Иван Костов, за да не рече бившият десен премиер, че лъжат тия момчета, дето щели с десни техники да постигат леви цели.

Висшата нова мода на ПП се оказа изтъркано стара. Твърдят, че и предизборно и следизборно направо са я ушили коалицията за поемане на властта. А се оказа, че всъщност само са водили „приятелски разговори“ с някои си от останалите в „управленската коалиция“. Примерно с Крум Зарков от БСП и с Мика Зайкова от ИТН според „уточнението“ от ПП. След което от БСП съвсем директно „уточниха“ в официална позиция на ръководството си: „Не водим преговори с „Продължаваме промяната“.

Лидерът на ИТН Слави Трифонов също опроверга твърденията, че се водят преговори. „Току-що гледах по новините как Кирил Петков заяви, че води разговори с „Има такъв народ“. Това не е вярно. Кирил Петков не е водил разговори нито с мен, нито с членове на ръководни позиции в „Има такъв народ“. Така че, няма да използвам думата „лъжа“, а ще кажа, че Кирил Петков говори неистини. Изводите оставям на вас“, каза Трифонов досущ като „любимия си“ Иван Костов, само че във фейсбук, разбира се. И даже яко се изправи и Слава на дивана, като уточни: „Освен това, „Има такъв народ“ не води предварителни разговори с нито една политическа сила. Това не е израз на нежелание. Ние смятаме, че след като стане ясно как е гласувал суверенът, ще бъде много по-просто и логично да се постъпи правилно именно в интерес на суверена“. Така де, никакъв предизборен общ „от котюр“, а за след изборите „ще видим“, което в изразните средства на българина ще рече най-меко казано „глей си работата“, а по-твърдо е доста по-цветисто.

За уж най-отявления на ПП коалиционен партньор ДБ, дето според Петков едва ли не той е създал едната му част – „Да, България“, разговорливия Кирил нещо спря да приказва. Може би защото пак Костов, истинският създател на другата част – ДСБ, взе че се изказа не само за личните „неистини“ в ПП, а и за политиките им: „От „Продължаваме промяната“ трябва да забележат, че са загубили доверието на останалите политически партии. Една от причините е това, че си служат с неистини – например, че Кирил Петков не е бил двоен гражданин. Неистина са и твърденията на Асен Василев, който докато беше министър на финансите казваше, че АПИ е извършила колосални нарушения, а според държавния финансов контрол агенцията не е нарушила нищо. Неистина е, че водят преговори с „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ за предизборно споразумение, което дори беше опровергано“. Което си е в прав текст „съвет“ от бащата на това дясно да не се заиграва с ляво-дясното на Кирил и Асен.

Петков и Василев нещо спряха да споменават и толкова предания си партньор Мая Манолова с останалата й компания. Която спирачка нестранно съвпадна със социолигически сондажи, според които ИБНИ не просто не е на ръба за влизане в следващото НС, а отсега са изпаднали под чертата.

А самата Мая отчаяно си смени и цвета на косата, та да докажела, че всъщност не е блондинка. Вече кестенявата Манолова разкри подробно подбудите си в чест на откриването на предизборната кампания: „Екипът ми държеше да има някаква промяна. Аз обаче не съм готова да променя възгледите си и позициите си и заради това посегнах на най-лесното - косата си“. И явно окрилена от кестенявата промяна Мая Манолова отново литна в своята „висша мода“, като обяви ИБНИ за „незаобиколим фактор“ в бъдещото управление на страната, без значение, че става все по-вероятно точно нейната формация след 14 ноември да заобиколи парламента, а не да влезе в него.

Така де, от толкова много все от същата „висша мода“ вече три пъти в една година, на избирателя взе да му става и на него по-котюрно да си лежи на дивана. Още повече, че очакването да му ушият общо одеяло за редовна власт, става висш мираж. И то баш когато почват да му мръзнат гласоподавателните кълки от цените и на светлото, и на толото. За какво да става в тая партийна тъмнина и в тоя политически студ по свирката на политпартийни шивачи, дето, в качеството си на 3-4 парцала, не могат да се същият накуп, камо ли най-висшата парламентарна власт най-после да закърпят.