Седмицата: От локдаун в нокаут! Рапунцел Нинова се самозаключи

Корнелия се изолира в собствената си вътрешнопартийна изолация – в наклонената кула на „Позитано“ 20

Ексклузивно
13:59 - 26 Март 2021
13969
Седмицата: От локдаун в нокаут! Рапунцел Нинова се самозаключи

Само седмица преди уж толкова дълго, даже и предсрочно чаканите от БСП избори, нещо мрачно става точно в БСП. Нещо като в приказка на Братя Грим - с тъмни доби, вещици и таласъми и т.н. Лидерката на „най-голямата опозиция“ Корнелия Нинова внезапно олицетвори пълната бъркотия на цялата „обединена опозиция“ в предизборното коронавирусно време.

Превърна се Корнелия Нинова в Рапунцел Нинова. Като влезе и в ролята на вещицата от известната приказка и сама удари ключа на партийната си кула насред изборната гора. И понеже нито е блонди, нито дългокоса, та да разчита на принц, който да се покатери по русата й дълга плитка, та да я освободи, там и ще си остане. Което пък навежда на мисълта, че точно това е всъщност в момента „червената идея“ – пълен партиен локдаун, та да устиска Рапунцел Нинова поне вътрешнопартийната власт в наклонената кула на „Позитано“ 20 в София, не в Пиза.

Партийният локдаун на тъмнокосата Рапунцел внезапно съвпада с края на предизборната кампания. Но не и изненадващо – лидерката – откакто е лидерка, последователно показва, че широките пространства на властта не й понасят. Вие й се свят от управленската власт, парадоксално се чувства стабилна в собствената си клаустрофобия на тясното партийно пространство. Където да се подпре на личната си партийна мазилка, колкото и да я клати „врагът с партиен билет“. Превърна се Корнелия в Рапунцел, точно за да си опази партийната власт - вътрешнопартийната опозиция да остане отвън в гората, извън кулата на „приказната“ Нинова.

А като минат изборите, Рапунцел пак ще си е Корнелия, ще се покаже от прозореца на кулата си и отново ще обяви: Аз съм най-красивата опозиционна на света. Пардон, това е от друга приказка! Но пък я има и по Братя Грим в най-известната й вариация.

И ето какво се случва в момента в мрачната гора на новоизлюпената Сестра Грим. БСП на практика е предизборно заключена, в модерния локдаун е, ама не заради коронавируса, а заради короната на лидерката. „Пълно мъртвило е!“, оплакват се от предизборния щаб на БСП все още живи червени представители. По-голямата част от водачите на листи изобщо не ги пускали по медиите. Нямало послания, нямало визии, програми.

Новата Рапунцел дни преди изборите решила да затвори даже и кандидатите си за депутати от национален ефир. Причината – „ораторското им майсторство“. Не успявали да защитят тезите на БСП. Но пък явно тези „тези“ са практически незащитими, след като самата Нинова е решила да наблегне на по-картинно убеждаване – с картинки. Похарчила била над 50 000 лева за отпечатване на предизборни материали - все със своя лик. На плакати, на които тя е сама.

Е сама е, нали е Рапунцел Нинова в кулата си. Но и в двореца ще е сама, както пее Вики от „Мастило“. В уж огромния си уж опозиционен дворец на БСП(Корнелия).

В крайна сметка цялата тази Рапунцелска приказка на Сестра Нинова май няма да има щастлив край. Няма да цъфне Корнелия даже и в тясната вътрешнопартийна кула. Дори и извънполитически анализирано. Понеже думата „рапунцел“ от немски означава нещо между маруля и ряпа. А е известно, че и зелената салата, и кореноплодът като цъфнат – вече не стават за ядене. Същото обаче е и със значението на името Корнелия с римски корени. От латински означава дрян. Който, както също е известно, цъфва най-рано напролет, но узрява чак в късна есен. Ако изобщо върже, че много от съвременните видове на дряна са просто декоративни – цъфти, цъфти и толкоз, преди съвсем да повехне.

Което пък иде да подскаже, че локдаунът на Рапунцел Нинова върви към друг „даун“ – към нокдаун. Но така се е засилила БСП водачката зад заключените си партийни порти, че ще изхвърчи отвисоко през прозореца. Право в друг „нок“ – нокаут.