Седмицата: Пилешкото броене на червената лисица

Корнелия Нинова все повече хлътва в капана на собствения си кокошарник чрез прекия избор на нов лидер на БСП

Политика
21:53 - 21 Февруари 2020
7528
Седмицата: Пилешкото броене на червената лисица

Перушина все по-яко хвърчи в кокошарника на „Позитано“ 20 с наближаването на вътрешните избори в БСП. На които през април всички от горе до долу с партиен билет могат да гласуват кой да е новият лидер. А през март приключва номинирането на желаните кандидатури от долу нагоре. Всичко това обаче, не горе-долу, а доста точно ще си е преброяване на червените пилци. Което повече от сигурно се оказва опасен капан за, така да се каже, червената лисица, ръководеща в момента БСП курника и кандидатка да продължи да му е начело.

Ей затова хвърчи перушина в червената централа, като освен да скубе вътрешнопартийните си врагове, Корнелия Нинова почна да проскубва сама. Направо й иде например да си отреже дясното крило с цялата му перушина, след като се оказва, че основният претендент за поста й е нейната дясна ръка – зам.-председателят на партията Кирил Добрев.

Дори и Добрев да не успее да стане пръв петел, а Нинова да си запази лидерството, ролята й на лисица в курник може да се окаже вегетарианска. Поради голямата опасност, която я дебне тъкмо откъм пилетата, за които лично тя предопредели ролята да я преизберат за лисица.

Опасността е в преброяването на пилците, което започна с изборната кампания за лидер на БСП, след промяната този път да го избират всички партийни членове, а не само делегатите на конгреса. Особено важен е моментът колко всъщност е членската маса на БСП, която трябва да гласува. Тъй като според заложените на практика от Нинова новости в устава, за избран за председател се смята кандидатът, който е получил гласовете на 50% + 1 от съпартийците си. Ако това не се случи на първи тур, се отива на втори и там получилият по-висок брой гласове заема поста.

И досега местните структури докладваха числеността си, но за бройките се твърди, че са винаги завишени, тъй като от числото зависи колко делегати ще имат на изборния конгрес. Сега обаче конгресът вече не играе сам, гласуват всички с партийни билети. Което означава, че преброяването може да тръгне съвсем в друга посока. Практически колкото по-голяма е бройката, толкова по-трудно някой от кандидатите ще стигне до заветното 50 на сто мнозинство.

Така Корнелия Нинова като действащ лидер и кандидат за нов мандат все е в кюпа – в собствения си пилешки капан. Ако бройката на членската маса се надува, ще й става все по-трудно да намери 50% верни партийци да гласуват за нея. Ако членската маса се спихва, дори и да бъде избрана, ще лъсне че е лидерка на не така мощно БСП, както твърди, а най-вече й се иска на Нинова.

И в крайна сметка лисицата, барабар с курника й, ще са още по-лесна плячка за вътрешнопартийната опозиция. Ловната дружина и в момента предизборно се прегрупира, за да я отстреля. Но дори и да оцелее начело на партията, ловът вече ще е за ранена в собствения си капан лисица след броенето на пилците чрез прекия избор на червен вожд.