Седмицата: Плава ли, плава ли плаващото мнозинство! Като „Титаник!?

И на потъналия кораб се твърди, че е имало голяма любов, но след айсберга всички са пили по една студена вода

Топ
11:39 - 23 Юли 2021
7354
Седмицата: Плава ли, плава ли плаващото мнозинство! Като „Титаник!?

Доплава новият парламент. По традиция, поне доскоро, номерацията на народните ни събрания, се бележи с римска цифра. Номерът на сегашното е XLVI, почти същият като на предишното, скоротечното – XLV. Една отвесна гредичка ги отличава – номерация е все пак. Дали гредичката ще стане греда, с която пак същите 6 парламентарни сили да се млатят един друг и да се доизмлатят целокупно в нея, като отново се разтурят предсрочно бързешком, скоро ще стане съвсем видимо. Като греда в окото.

Всъщност видимо е и сега, че XLVI (46) Народно събрание ще е трудна за прескачане креда и съвсем лесна за млатене в нея. Даже по-труден ще е сегашният парламент от предишния си брат – близнак. Щото 45-ия го поднесоха на избирателя като буря в чаша вода. А сега избирателят с гласуването си и най-вече с негласуването ги подреди така депутатите, че да се давят в собствената си чашка вода. Докато гласоподавателят изисква да плават успешно в цял един океан – този на отговорния парламентаризъм, който изисква и действащ парламент, и действащо, ама много действащо редовно правителство, а не лична игра на парламент, и лични игрички на изпълнителна власт.

Та този океан, пред който внезапно се изправи новият парцален парламент – от малки парцалчета, но пък с големи претенции за игра дай си ми куклите, на си ти парцалките, съвсем очевадно е за преплаване, не за политическо плицикане в него. Всъщност плаването, щат не щат политмореплавателите, започна. Само дето, пак им е и океанът до коляно.

На този етап, по всичко личи и на следващите, новата първа политическа сила „Има такъв народ“ на шоумена–скрит политик Слави Трифонов и на сценаристите му – пратени да са явни политици на босо, без политически обувки, искат да плават с плаващо мнозинство. Нещо като плуване под вода без шнорхел. Ще поплуват малко, па ще се покажат да си вземат въздух. Само дето тоя въздух пак го виждат като следващи предсрочни парламентарни избори, ако някой им пречи да си плуват, както те са си решили – ту жабешката, ту кучешката. И с безидейната идея, че на следващите избори избирателят най-после ще им осигури луксозен басейн за спокойно киснене в топла, даже минерална вода.

Засега плаващото мнозинство им избра на ИТН председател на Народното събрание. Пак Ива Митева, но с по-малко мнозинство отколкото в предишното.

Не я подкрепи БСП, която си е поела някакво свое цамбуркане. Заявява се Столетницата–гмуркачка като потенциален партньор на следващата власт, конструирана въз основа на т.нар. партии на протеста – ИТН, „Демократична България“ и „Изправи се. Мутри вън“ (вече Изправи се. Ние идваме). И докато се заявява уж с тях, им дърпа гащите под водата: няма да е безкритична, няма да ги подкрепя безусловно. Ще е „червената подводница“ и ще торпилира всичко извън собствените си интереси.

В плаващото мнозинство, точно с избора на председателката Ива – обратно на БСП, се включи ДПС. Само за да даде още в първия ден на новия парламент ясен знак, че който си мисли, че са в опозиция, пак ще сбъркат. Няма начин, ДПС винаги са не просто с шнорхел – пълното снаряжение и за подводно и за всякакво плаване им е непрестанно под ръка.

ГЕРБ се обявиха за новата конструктивна опозиция. Което съвсем ясно означава, че дори и наистина да трябва да са опозиция на всички останали, с почти толкова депутати, колкото и на първата политическа сила, могат да конструират по всяко време всякакъв размер и подводни камъни, и свободно плаващи препятствия в океана, засега обикновен мътен гьол на плаващото мнозинство.

На това мнозинство, в което водещата партия на Слави Трифонов, продължава да плаши с нови предсрочни избори. Новото е, че има голям „оптимизъм“ – не ей сега, наесен пак марш на скок до избирателните секции, а след доооста време – след година, даже и половина. Който пък оптимизъм някак си допълва бездиханното плуване в не свои води на сценаристката партия – победителка. Показва страх съвсем да не се удавят партийнополитически, защото отговорността вече е съвсем тяхна, а те може да не могат да сформират правителство и да гарантират нормално функциониране на парламента.

И така на актуалния въпрос ще заплава ли, плава ли плаващото мнозинство, на политическия хоризонт, се задава политически „Титаник“. Уж най-модерен за времето си кораб, а потънал за 2-3 часа. При айсберг отпред, във вид на чудовищна ледена плаваща планина, няма как дори и назад да се върнеш или да го заобиколиш, колкото и да ти си последен писък на модата политическа сила. Колкото и да си тежък разрушител „на старото“ и предводител „на новото“. Още повече, след като даваш пълна пара към айсберга с всякакви разделителни линии – свои обслужващи линии, в и без това трудно плаващото плаващо мнозинство.

И в крайна сметка цялото и плаващо, и неплаващо мнозинство - и на парламента, и на бъдещата изпълнителна власт (ако изобщо изплува) - са качени на уж новия си „Титаник“. Апропо, със стария, напиращ да е и нов капитан начело – президента Румен Радев. Но пък в оставащото им време до сблъсъка със собствено градящия им айсберг, а и след трясъка, могат да се позабавляват на палубата. Дал новият ни бог Интернет достатъчно забава и по титаничната катастрофа от 1912-а, през която година съвсем модерното тогава презокеанско плавателно средство и е спуснато на вода, и е потънало във водата, заедно с огромната част от избралите го да плават с него.

Ето как да протече титаничната забава!

От партията на Трифонов ще отчетат след удара в айсберга, че има и добра новина – ще се получи страхотен сценарий. Както и че потъването на кораба им е истинско чудо за омарите, които са още живи в кухнята. Но ще ги сготвят на следващите избори, ако сега им се е разминало. А партийният оркестър на Слави, досущ като оркестъра в салона на „Титаник“, ще продължава да свири, докато се дави.

В тази връзка от „Демократична България“, с убеждението си, че са най-подготвени за дълбоки политически и властови води, като за последно ще поставят условие на оркестъра: Изсвирете нещо с повече дълбочина!

През това време втората политическа сила и първа и единствена опозиция ГЕРБ ще надава глас: Титаник нямаше да потъне, ако и преди, и след нас се строяха магистрали като нашите. Както и че са предупредили, че „Титаник“ ще потъне, но новите мореплаватели не им обърнали внимание, даже ги изгонили от киното.

В цялата суматоха може да го отнесе дебнещата как и с кого от останалите партийни капитани да се заиграе лидерка на БСП Корнелия Нинова. Когато останалите вождове все пак наредят „Спускайте спасителна лодка и да скачаме в нея“ и някой им отвърне, че на борда има и жена, отговорът ще е „Сега изобщо не ни е до секс“.

От ДПС неизменно ще плават подготвени и за свои, и за чужди политически води. Е, в някакъв момент може да се окаже, че да, поръчали са лед за питиетата си, но не в такива количества. Но ще изчакат с големия си опит да се разтопи и ще го преглътнат.

А какво ще прави Мая Манолова ли, начело на най-нищожната парламентарна група, даже и с новото си име „Изправи се. Ние идваме“? Ще си дъвче, това което си плюе постоянно. Например салата „Айсберг“ с ревизионен дресинг. И ще се чуди не само защо й влиза вода в отворената й уста, докато потъва. А и как е възможно една салата да потопи „Титаник“-а й.

В крайна сметка общолюбовното плаване на плаващото мнозинство ще завърши точно като на потъналия кораб – и на „Титаник“ е имало голяма, гореща любов, но накрая всички са пили по една студена вода.