Седмицата: Подкваси ли Румен Радев млякото на Бойко Борисов?

Политика
17:30 - 15 Януари 2021
12358
Седмицата: Подкваси ли Румен Радев млякото на Бойко Борисов?

Спомняте ли си какво подариха първите държавници на папа Франциск при посещението му у нас преди няколко години? Румен Радев го дари с разпятие, Бойко Борисов – с икона. Но пък премиерът изпревари президента с цяла лъжица – посрещна папата и с българско кисело мляко. Ей това мляко на министър-председателя в момента бе отново подквасено лично от държавния глава. Предизборно!

Закваската, този път дар от Румен Радев за Бойко Борисов, от сега взе да личи, че ще уреди лидера на ГЕРБ не само с гъсто изборно кисело мляко, но и с голяма лъжица. И не защото президентът премести изборите на 4 април, когато е католическият Великден и на всички други християни, извън православните.

След като сам Радев беше произнесъл датата 28 март, срещу която обаче точно ГЕРБ се оказа, че нямат нищо против, президентът изведнъж осъзна, че е сбъркал с ранната дата. И сбърка отново. Така и така, за края на март не беше подписал указ, и можеше просто да смени датата при издаването му – има право по конституция да я положи в двумесечен срок, когато той реши. Радев обаче реши да опакова промяната с дълбока причина – с ковид положението, като се удари в гърдите с масирани консултации. Толкова следварителни и ненужни обаче, че ударът се оказа саморазмазващ.

И така се саморазби президентът, че не посмя да разсрочи официално изборите за по-нататък. Избра първата неделя след неделята на 28 март – 4 април. Дори и да е забелязал Радев, или някой от съветниците му, че тогава е Великден в по-голямата част от християнския свят, все тая. По простата причина, че изместването на изборната дата само със седем дни, е точно все тая. Не по врат, а по шия, както е рекъл народът. Самозадушаването на президента – играещ политик, му се получи. И то само от инат срещу „врага“. Получи му се самоубийствено на Радев, защото няма друг полезен ход, освен войната му с Борисов. Което този път – след „големите“ консултации и „голямата“ промяна на датата вече е ясно за всички.

А все по-ясно става, че с тези си катастрофални лупинги, пилотът от „Дондуков“ 2 прецаква не само себе си за втори президентски мандат, а и всички „нови политически сили“, които ухажва именно за изборите наесен. Те обаче ще са първопрецаканите – още за изборите напролет. Точно толкова ранни на 4 април, колкото щяха да са ранни и на 28 март.

В момента, дори и съвсем ранно предизборно, млякото на Бойко Борисов взе да се заквасва. Не му се превърна в цвик от протестите, както очакваше Румен Радев, крепи се гъстичко и по отношение на коронавируса, че и на икономическите последици от пандемията. И ще се сгъсти от поредната президентска закваска, не от друго. На кого не е ясно, че ранната дата е преимущество за „старите партии“, тези от статуквото, тези с „подквасен“ твърд електорат. Където ГЕРБ си изглеждат все още най-подквасени. Особено на фона на уж киселото мляко на БСП, което все повече се превръща в мътеница. Точно с влизането в предизборно време, на лидерката Корнелия Нинова вече й трябва все повече партийно време, за да лепи все по-напукващото се изотвътре червено гърне.

„Третата сила“ Слави Трифонов изглежда като голяма, но чисто празна делва. Седи лидерът на „Има такъв народ“ в телевизора и дрънчи на кухо - без програма, даже и без приоритети, да не говорим за идеология. А най-вече и без избиратели, щото публиката далеч не е електорат – съвсем несигурно е такова подквасване. Може шоуменът единствено да разчита на няколко супени лъжици от т.нар. протестен вот. Само дето лично Румен Радев му удължи времето да му се получи този евентуален мандат едва до 4 април.

„Градската десница“ – самопровъзгласилата се за такава Демократична България, продължават да са си в положение да се правят, че държат ножа, но да им липсва сиренето. Дори и да им се получи някаква закваска и да положат депутати в следващия парламент, ще са във вид на разпадаща се извара, която и без това няма как да влезе в паничката на Румен Радев за втори президентски мандат.

Мая Манолова със своята платформа пък в момента е куха лейка – пардон, празна тенджера, в която се опитва да набута който и да е, но и за нея няма време. С Отровно трио заквасване е трудно за получаване – тръгнало е на пресичане млякото на Манолова и най-вероятно ще изтече в канала на ранните избори. До 4 април със сигурност няма дори да се затопли поне времето, за да си изкара и тенджерата, даже и черпака на площада.

Та така, дори и 6-7 партии, въпреки направо чукащите на вратата избори заради президентския самоспъващ се галоп, да влязат в парламента, подквасването на втори мандат за Румен Радев ще е като да подкваси морето. Сам разрита и гърнетата, и делвите, и тенджерите. Остава му да се самозакваси, като го играе наистина независим този път, след като суровината му за производство на второмандатно кисело мляко се оказа само конкурирането чрез омраза с Бойко Борисов. Което води наистина до цвик, но за Радев и то газиран - шупнал към пълно разваляне от политическите бактерии.