Седмицата: Политиците ни го доказаха – коронавирусът е проста хлебарка!

Започна дезинфекцията на изборния театър

Топ
12:58 - 30 Януари 2021
7804
Седмицата: Политиците ни го доказаха – коронавирусът е проста хлебарка!

Чухте ли я новината, тази старата, колкото сбръчканите изборни процеси у нас. Изборите за парламент 2021-а ще са като театър. Не че и досега не е така, винаги сме го знаели и де факто усещали на голо. Този път обаче е облечено де юре. Предизборните мероприятия, които трябва да доведат до гласуването на 4 април, ще са като в театър – ще се запълва до 50% от капацитета на залата.

Предизборно-изборната театралност я познаваме. Сега обаче ще е още по маскирана и костюмирана, а даже може и да е дезинфекцирата. Отдавна е категорично ясно, че партиите у нас се раждат и съществуват, предимно за да участват в избори. Противно на политологията, че основната цел на всеки политпартиен субект е, участвайки в избори, да поеме властта – управлението. Да, все някой в крайна сметка го поема, няма как. Но останалите са по-щастливите – на топло в парламента са на обща, на котлова власт и без да ги духа проветривостта на изпълнителната власт.

Този театър в момента е още по-театрален. Към парламента са се запътили и уж нови политици, и всякакви изпаднали във времето от сценичното пространство. Гушкането във властовия уют на парламентарното сценично и задкулисно пространство е по-желано от всякога. Изпълненията са миш-маш от политическа бурлеска и партиен куклен театър, които водят към обществена трагикокомедия.

Добавя се и елементът на ненаучната фантастика. По всичко личи, че голямата част от политтеатралите го играят всъщност не за изборите на 4 април. А за да се позиционират, ако успеят на сцената, ако не - по-близо около нея, за следващите избори. Да си репетират ролите, ако парламентарният театър след 4 април не успее да излъчи управление, или излъченото падне бързо от сцената.

Ей го на, червеният театър на „Позитано“ 20. За какво управление може да се готвят, след като при тях върви развръзката на собствената им драма – кой кого ще сготви. Лидерката Корнелия Нинова търчи из червената публика из страната, уж че е мотивирана да побеждава. Грънци, даже счупени грънци! Победата на партийно новопобедилата председателка е пак да е „първа“ опозиция в парламента. А най-голямата й победа всъщност е пак да трепе вътрешнопартийния враг, тоя дето вече доста се е разгърнал в своята пиеса под вече популярното заглавие „Убий Нинова“.

ГЕРБ са изправени пред най-сложната си през годините постановка. Отново да са в управленска коалиция, за която този път разпределението на ролите изглежда съвсем трудно. Но пък и те имат свой фентъзи вариант с поглед към последващи избори. Да останат в опозиция след 4 април, управлението да се окаже в ръцете на силно клатеща се на сцената друга коалиция. След което герберите да се завърнат на бял дракон.

При новия социологически прогнозен „спасител“ Слави Трифонов все още нищо ново. Играе си все по-остарелия телевизионен театър с монолози, даже с пантомими, като лежи на лаврите на отминалите сценични концерти и загиналото тв шоу. Няма идеология, няма програма – дори и лица няма за чалга електората си, който не си пада по идеология, камо ли по програма.

Други „нови“, като например Мая Манолова - начело на платформа, и Румен Петков – кочияш на старата каруца АБВ, се занимават панически със собствените си все по-невъзможни мизансцени. С разположението на декори и актьори, които не съществуват. Последно Манолова се оказа двигател, нещо като сервитьорка, в протеста на ресторантьорите, след като тримата отровни нещо си забравиха ролите без суфльори. А Петков се канел да излъчи за депутат в своите листи наистина голям актьор – доктора Мангъров.

Политическите постановки и в ляво, и в несъществуващото на практика „автентично дясно“, в момента все повече потъват в театъра на абсурда. Но пък в партийно-политическата умирачка се оказва, че точно смъртоносната заплаха и в изборното време – коронавирусът, може да се окаже възможност за хепиенд. Като щастливият край на политтеатъра е поне всеки вътрешно да се дезинфекцира. Да се изчистя с дезифектанти за коронавирус от своите си хлебарки в подходящото ковидвреме.

И започнаха вече да ни го доказват политиците политически, че коронавирусът всъщност е проста хлебарка. В БСП се тровят един друг. ГЕРБ си изгребва от партийната къща хлебарките на Цветан Цветанов. В ДПС всъщност нямат проблем – те веднага се отървават от всяка хлебарка. „Демократична България“ е на път да си изтрови електората и със собствената си безумна коалиция, и с въртене даже и на ляво за още по-безумни коалирания.

Други пък вървят към пълно самозатриване от пълно политическо безсилие. Чрез почина на Тръмп – изпивайки горчивата чаша на собствената си политическа белина. Я още преди изборите, я по-сигурно след тях. Като Слави Трифонов, например, ще си е седнал в телевизора, продължавайки да надига отровната чаша от екрана без политики, а с безлични политиканствания. Мая Манолова пък ще се трови, покачена на своята платформа, докато се оглежда за чужди такива. А на Румен Петков, лично докторът Мангъров ще му я инжектира отровата за хлебарки.