Седмицата: Развяването на скъсаните дънки. Или как (не) се кърпи съдрана власт

Топ
21:44 - 06 Август 2021
8010
Седмицата: Развяването на скъсаните дънки. Или как (не) се кърпи съдрана власт

Въпросът за бъдещето на властта е двулицев. Нещо като скъсано-закърпените дънките, които един от лидерите на първия в момента мандатоносител „Има такъв народ“ разходи в ден пленарен из парламента. „Каубойският“, със сигурност скъп и в парично изражение панталон на подчинения на Слави Трифонов Филип Станев, е определено с две лица. От едната страна скъсан, от другата – от опаката, закърпен, така че кръпките да подсилват дупките на лицевата страна. Досущ като ситуацията с уж преговорите между първата парламентарна сила на Станислав Трифонов за подкрепа в уж опитите да не се ходи пак на избори.

Първомандатниците – спечелилите с малко, ама със съвсем малко, изчакаха до последната малка секунда тази седмица, за да си върнат изпълнен мандата за съставяне на правителство на президента, връчен им от него, от Румен Радев. След като същата тази седмица и предвидените в него министри, и начинът на водене на „преговори“ от първата сила с потенциалните им крепители, се оказаха голяма дупка. Поне според по-голямата част – двете от трите политсили, от които се очаква подкрепа за съставяне на това правителство, съответно „Демократична България“ с „Изправи се БГ.Ние идваме“ и БСП.

Сигурно затова Филип Станев реши да си развее гащите с дупки из парламента, та да демонстрира как каква и да е дупка, може да бъде закърпена. И то така, че кръпките да се окажат последен писък на модата. И цяло едно парламентарно мнозинство да се образува по същата технология: кърпим дупки всякакви, съшиваме ги с бели конци и ги обявяваме за единствен писък на модата. Това е друг изход няма, нахлузва се изпълнителната власт в тия гащи, иначе пак на избори, докато избирателят целокупно остане без гащи в изутата държава.

Даже не „сигурно затова“, а точно заради това беше сцената на сценаристите с кърпените, но скъпи и модерни дънки на един от същите сценаристи на партийния им лидер-сценарист Слави Трифонов. За да си прикрият модерно голотиите, които дори и да не са срамни, срамно се развяват с лъжовен популизъм.

За да прикрие „Има такъв народ“ от същия тоя, „техния народ“ – от избирателите им, който да им гласува по команда всеки път, когато пак и пак „мнозинството“ не им стига отново и отново. Да прикрие с нагли, но пък кухи думи, че без да са управлявали и ден, могат да си изтъпанчат състав на вече две правителства и двама или даже трима министър-председатели. И да изискват да им ги изберат, ако не едното, то другото, иначе – марш на избори. Докато не им гласува избирателят така, че сами да си ги избират и премиерите, и министрите.

Цялата тази кройка на кръпките, естествено доведе до разпарчетосване на „протестното мнозинство“, до на ти си куклите – дай си ми парцалките. До късане по шевовете на скърпените отношения между „Има такъв народ“ и „Демократична България“, даже и с малката парламентарна кръпка на голямата шивачка Мая Манолова. А разпарчетосването нямаше и как да не се случи. След като лъсна не само изпод скъсаните дънки, а най-вече изпод съвсем новите лъскави костюми на Трифоновите сценаристи, че тепърва ще се учат как се управлява държава и за целта ще се упражняват на гърба на „плаващи мнозинства“. Които ще са длъжни да им плават в техния аквариум.

Само дето от цялата тая скърпена работа, която от „Има такъв народ“ продължават да развяват като победно знаме, шансовете да се съшие редовно правителство излиняват баш като протрити дънки на задника.

И задникът на новоизпечените политици, на които някой им е длъжен да им гласува достатъчно удобно, съвсем да лъсне. Дори взе май да се обръща палачинката на електоралните нагласи, докато Слави Трифонов не спира да си я преобръща ката ден своята палачинка, до пълно изгаряне в напечения тиган.

Според най-пресните социологически данни, още преди да е пратен съвсем сигурно за трети път тази година да гласува за депутати, избирателят е тръгнал да обръща своята голяма палачинка. И то в посока баш на тия, които всички останали уж дружно изчегъртваха от общия властови тиган. Изследването сочи, че гласуването се очертава още по-нищожно. От една страна пак същото – същите 6 политически сили и в следващ парламент. Но от друга по-отгоре се качва ГЕРБ, а под него се подрежда „Има такъв народ“. В крайна сметка все тая. Но до пълно изчегъртване на и без това съдраната държавна власт, на държавата ни демек от игла до конец.