Седмицата: Резитба! МОЧА откъм главата, ББ – изотзад

Топ
11:57 - 18 Декември 2023
10484
Седмицата: Резитба! МОЧА откъм главата, ББ – изотзад

В двоумение е софиянецът през изминалата седмица, в която след клонопада от „снежния ад“, почна да пада адското „дървено желязо“. Онуй, дето стърчеше в Княжеската градина (преди и сега), а между преди и сега цъфна и процъфтяваше в „Градината на Съветската армия“. Главозамаяно стърчеше, а сега се сниши поне с една глава.

Характеризирането на двоумението няма нужда да го влачим по линията – дъвката, на т.нар. русофили и русофоби. Може да го започнем тъкмо от „дървеното желязо“. Израз, несъвместимо съчетание, който се използва за нещо невъзможно да съществува в този си вид. Един от най-отявлените оксиморони (от старогръцки: хем остроумен хем глупав), стилистично съчетание на привидно несъчетаеми, противоположни понятия. Като например „Живият труп“ на Л. Н. Толстой.

Така двоумението почва да се изяснява. Желязото всъщност не е дървено, след като трябва да се реже с флекс. А трупът отдавна не е жив, след като вече повече от 30 години усмърдява, трови политическата, че и държавна обстановка.

Двоумението обаче продължава да си мърда „като живо“. За едни стърчилото-плашило все още си е ПСА (Паметник на Съветската армия, даже освободителка). Други са го припознали като МОЧА (Монумент на окупационната Червена армия). Трети са объркани – освободили ли са ни тия с „шмайзера“, по-точно с „шпагина“, докато са ни окупирали, или са ни окупирали докато са ни освобождавали. То и туй и в двете му разновидности си е оксиморон, ама нейсе, важното е споровете да са „изторически“.

Двоумят се софиянци също защо така право откъм главата е трябвало да почне разглобяването. Еми понеже пословично е речено, че всяка деятелност „от краката за главата“ е работа наопаки. Всъщност то ПСА така е сглобен от краката за главата – от долу нагоре, няма как иначе физически – макар заповедта да е дошла много отгоре, право откъм „Съветската армия“, така да се каже. От което пак чисто физически следва, че разглобяването на МОЧА трябва да е от горе надолу. Това е, резитбата в случая е откъм главата! И то с флекс, щото с чук – камо ли със сърп, не става.

Друга резитба обаче съпътства тая на ПСА-МОЧА. Резитбата на ББ! Изненадааа, този път ББ не е Бойко Борисов, него вече го чегъртаха, ама не можаха да го отрежат, даже резитбата го съживи до нов бурен цъфтеж. За резитбата на друг ББ става дума.

Уж досущ същата резитба като на „Шмайзера с шпагина“, ама пак с двусмислена разлика – за едни несъществена, за други болезнена. За демонтажа на предварително (още предизборно като паметник-монумент) извисения за председател на Столичния общински съвет Борис Бонев. А разликата (я несъществена, я болезнена) е, че го демонтират изотзад. И в този случай дори не е нужен флекс. Става тъкмо със сърп и чук – да му резнат вътрешнокоалиционно (в ПП-ДБ-Спаси София) пъпната връв и заедно с останалите в новия СОС… да му го „начукат“. Пардон, по-меко казано да му дръпнат възглавничката изпод инструмента му за сядане.

По-скоро обаче несъществената разлика си е съвсем болезнена не само понеже е изотзад, а защото е вътрешно изотзад. Уж другарите му, коалиционните му другари от ПП-ДБ го изненадаха „на задна“ предводителя на „Спаси София“. Направо му разфасоваха задната му мисъл във вид на мечта, ако не да е кмет (и за това същите го порязаха), то поне да е шеф на СОС. Като му резнаха червените (партийно-буквално) единствено възможни нишки да се сглоби мнозинство за избора му с левите общински съветници – тия на БСП и на Ваня Григорова дето е от (не)БСП. Като тъкмо да се скърпят конците и ги уплетоха с атаката с флекса срещу „Съветската армия“. Кой в червено ще мисли за Борис Бонев, когато им режат най-милото в София (после може и в други градове, че и по селата).

И така на обезглавения ББ (Борис Бонев) неговите (напълно)коалиционни партньори му оставиха само една възможност да се завинти на председателския пост. Да иска „вражеския“ (според самия него) винтоверт от другия ББ – от партията му ГЕРБ, дето е втора сила в СОС. Ама като преди това не си се сглобил, а само залепил изборно чрез плюнки точно срещу ГЕРБ, няма как да се надяваш на винтоверта им. Може, но и той ще е изотзад.