Седмицата: Щипят ли се Бойко и Асенчо по трюфелчетата

Коментар
15:23 - 16 Октомври 2023
17665
Седмицата: Щипят ли се Бойко и Асенчо по трюфелчетата

Тъкмо баба Пена се приготви и миналата седмица да си подкара торбата на колелца към Женския или друг пазар та да си купи трюфели и хоп – греда! Няма да й стане сега без трюфели – точно в туй усилно бурканено и бидонено време - ни лютеницата, ни киселото зеле, еле пък царската туршия. И една традиционна боб чорба като хората не може да извърти, като няма я бял, я черен трюфел (че и от двата), та да го рендоса на тънко отгоре и да плава като флотилия от луксозни лайнери в запръжката.

А пълният ужас – липсата на луксозната гъба за по минимум 100-120 лева (Внимание! - за 100 грама, не за кило), настана, след като през изминалата седмица ловците на трюфели и те излязоха на магистралата. Не да берат трюфели изпод асфалта (дори и Бойко Борисов и в най-премиерския си строителен разцвет това не го можа – да засади и отгледа трюфели на магистрала). А просто да заприщят иначе главния път Русе – София (близо до дунавския град), но повече от магистрално важен заради свръхнатовареност, а и щото друг няма.

И вместо да си ровят за трюфели в гората, разровичкаха и те протест със задължителния вече елемент у нас – блокаж на движението. Та да разберат всички на собствен гръб, че държавата искала да ги цака Тях с патентен данък. И това тъкмо когато въглищните енергетици си вдигнаха тяхната, кюмюрената блокада от „Тракия“. Но пък така доказваме, че в държавата ни има приемственост – нито ден без затваряне на пътно платно от някого „за назидание“ и най-вече за сметка на всички останали.

Всъщност като рекохме, че „държавата“ искала да ги прецака трюфелджиите, преувеличението беше именно заради баба Пена. Да разбере, че трюфелите са с държавно значение – ако не примерно за националната ни сигурност, то (що не!) за ново вдигане на пенсиите. На принципа: колкото повече трюфели има по сергиите, толкова по-голям трябва да ти е хонорарът за старост. Логично! По-логично даже и от „швейцарското правило“.

Иначе не държавата като едното цяло е на път да предизвика поредната „криза“ – тази за трюфели. Органът естествено е Министерството на финансите – в тях и в този данъчен случай е и сиренето (с трюфели, разбира се) и най-вече ножът. А пък като го споменахме хладното оръжие, няма по-голям експерт в последно време по ваденето на такваз чекийка от пак финансовия министър Асен Василев.

Не че Асенчо ги лапа цели трюфелите – дори и той (да се надяваме) може да си ги позволи само като овкусител и ароматизатор в ястието си. Но пък като се позагледа човек в политпартийността на изминалата седмица, и като се добави именно Бойко в манджата, нещата съвсем са като „трюфел на магистрала“. Щипят се двамата по трюфелчетата си до пълен блокаж в един момент. До разтуряне на пустата (не)коалиция на властта, която се пръкна с толкоз много ровене – тип „куче рови за трюфел“. А сега се цакат двамата един друг – тип „моите трюфелчета са по-големи от трюфелчетата ти“, без изобщо да ги е еня за туршията и на баба Пена, и на целия този вмирисан „консервен комбинат“, в който се е превърнала държавата ни от бомбажи поради най-вече вътрешно политпартийно напрежение.

Ето как си начесаха така да се каже „трюфелната краста“ Бойко и Асенчо и през миналата седмица. Разбира се накъде без Кирчо – в ровенето безотказно се включи и другият съпремиер – пардон, съпредседател на ПП Кирил Петков.

Едно намерение на министъра на финансите в кабинета „Денков“ на ПП-ДБ Асен Василев напрегна отношенията в (не)коалицията - аха-аха като едното нищо да остане само (не). Да се пропука т.нар. Сглобка ГЕРБ-СДС – ПП-ДБ като пресготвен трюфел. Рече Асенчо пак, че пак се разглеждала възможността за теглене пак на нов държавен дълг. Насред поредното припомняне в петък от ГЕРБ-СДС, че когато стане ротацията на правителството – врътне се от „Денков“ в „Габриел“ през идния март, баш Василев им е фаворит за смяна плюс още поне половин дузина министри.

„Няколко милиарда минус сме. Като (не)коалиция не сме информирани, че правителството се готви за нови заеми, поне аз.“, изригна срещу некоалиционните си партньори в управлението лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в неделя. След като в събота Асен Василев изстреля че до края на годината предстои тегленето на нов дълг, вероятно от международните пазари.

„Ние заварихме едно много дълбоко изоставане в приходите от ДДС, особено при митниците, т.е. ДДС при вноса“, мотивира Василев нуждата от тегленето на нови заеми от държавата, но без да посочи каква сума и за какъв срок ще бъде изтеглена. А Бойко атакува ПП, че са виновни за неизпълнението на бюджета и поиска Асен да посочи кое правителство е виновно за по-ниската събираемост от ДДС.

Пак в събота лидерът на ГЕРБ ощипа и Кирчо - другия съпредседател на ПП Борисов се подразни, че си приписват всички постижения на управлението, без да отчитат съдействието на ГЕРБ-СДС и ДПС. „Да бъдат малко по-внимателни в изказа, защото ние сме честолюбиви, първа политическа сила сме. Страшна борба с корупцията, само че парите ги няма”, атакува той. И го удари на аритметика: „Ако не сме ГЕРБ и ДПС, как ПП ще кажат, че са успешни. Ако не се коригирате, предстои нов вот и ще ви строим пред нашата стая. Ако не искате, ще отидем на избори“. Кирил Петков пък се направи на удовлетворен, че така ГЕРБ припознавали реформите на ПП-ДБ. Но не пропусна да отвърне на щипането: „Никой няма да ме строява пред никого. “Батальонът се строява” е вече стар хит и не е толкова актуален“.

Така де, строяват се един друг некоалиционерите, докато в гащите им дрънка „трюфел на бонбонки“. Не от истинския трюфел, а от тия от шоколад – бонбони, дето заради формата също им викат трюфели и не са много скъпи дори и за баба Пена. Само дето политически всичкото това дрънкане държавнически пак опира до „скъпи на триците – евтини на брашното“. До пилеене на наистина ценното – на все пак съществуването на „някакво“ управление на държавата, на редовна изпълнителна власт, която превръщат в (не)власт.