Седмицата: Слонове в стъкларски магазин! Или кака Сачева срещу леля Цачева?

Топ
08:33 - 14 Ноември 2020
16824
Седмицата: Слонове в стъкларски магазин! Или кака Сачева срещу леля Цачева?

Застудя! Още не чак толкова, но пък напълно достатъчно та напълно безидейният протест да се прибере на топло. Още повече, че и сеирът вече е друг. Никой не брои колко „многохиляден е мастодонтът на недоволството“, щото един наистина грамадански слон – съвременният наследник на бозайника от рода хоботни, ни е обладал броенето. Броим многохилядно на ден пораженията на коронавируса. Съвсем истинският слон в стъкларски магазин!

Протестът всъщност си резна хоботчето сам, като го завря в собствената си стъклария – тая напуканата изначално, състояща се от паничките на всички, които решиха, че може политически да ги напълнят, като се повозят на уличен слон, разиграван по жълтите павета.

В момента протестирането мина на друга фаза – всяка коза на свой крак, но пък облечена в слонска кожа. Ей така, ако хване дикиш! Излизат някакви уж хоботни остатъци от саморазмазалия се протест и си играят на слон. Но поради липса всъщност на хоботи, си врат слонските задници насам-натам, белким уцелят стъкларски магазин, та да се вдигне шум.

Тия дни подобен задник във вид на малка групичка саморазпаднали се протестиращи, разхождаща се из центъра на София да търси по тъмно стъкларски магазин, се навря в чисто новия хотел „Хаят“ до Паметника на Васил Левски. Не е ясно защо точно там, освен че е луксозно, топло и най-вече светло – заприличало им е на скъп стъкларски магазин. Според хвалба на член от тоя задник някъде из интернета, като си минавали край новия хотел, били видели „колите на турския посланик“. И „прегазили охраната, и нахлули в хотела“, и „хванали турците по бели гащи“, и сега „Ердоган ще трие сол на главата на Бойко, ха-ха-ха“.

Така де! Като не можеш да си цял слон – интелигентно животно с мозък по-голям от на всеки друг бозайник на света, можеш да се опитваш поне да си слонски задник. Да се изходиш някъде на метеното, та да те забележат поне по миризмата. Забелязали са ги – няколко полицаи дошли да им видят сеира по „протестното нахлуване“.

Толкова с тоя „слон“ – протестърския. Ще застудее още и ще си прибере безмозъчните задни части.

Седмицата обаче се оказа наистина слонска. На високо ниво! Гръмна "огромната" като слон новина, че новата звезда на властта, социалната министърка Деница Сачева от четвърт век събира слончета и вече са станали 480. Била ходила в 56 държави за тия 25 години и от всяка си взимала нова фигурка на слон. Чудесно, цялата социално-коронавирусна Мара така е превтасала, че опряхме до слончетата на министърката на труда и социалната политика.

Отдаван, не само по фън шуй, статуетките на слон се считат за носители на късмет, символ са на мъдрост, сила, стабилност. Особено тези с повдигнати хоботчета. Смята се, че за да ти се случи този късмет, трябва да имаш поне 2 слончете, или 3, или 7.

Е, Деница Сачева има 480 – 240х2, 160х3, над 68х7. Видимо й е сработило. Някъде за около тия години, за които е събрала тия слончета, е успяла да е на високи постове в три министерства – здравно, просветно и социално. И да стигне до най-високия поне в едно от тях – социален министър. Изглежда обаче, или на някое от 480-те слончета не му е вдигнато хоботчето, или самата Сачева е стигнала на онова другото ниво, когато слонът се оказва в стъкларския магазин.

Така си е! От декември миналата година Сачева, чрез слонския си поход нагоре в кариерата, „успя“ да е министър на труда и социалната политика по време на бъркотията на коронавирусната пандемия и по отношение на труда, и на социалното. Нахака се право в стъкларския магазин, от който няма как се измъкне. Не и с непрестанните дългонапоителни изяви, от които накрая всеки път изводът й е кратко неудовлетворителен във вида „трябва да се намери верният баланс между икономическите и здравните мерки“, но някак си не се намира. А и да се намери, няма Сачева да е умният слон – нея са я вкарали да мете стъклата.

Досущ като един друг позабравен слон - Цецка Цачева. Кака Сачева може да сподели съдбата на леля Цачева. Деница Сачева изведнъж изскочи като острие на властимащите точно като Цецка Цачева. Дори и визуално ранната Сачева последва стъпките на ранната Цачева – бързо влизане в час и с прически, и с тоалетчета. А както изглежда и бъдещето на Сачева може да се окаже като историята на късната Цачева. Да се поразходи из магазина на властта и когато политически потрябва виновник за неуспех, да й кажат, че всъщност е в стъкларски магазин и изпотрошеното е за нейна сметка.