Седмицата: Уморените коне с две червени кобили в една каруца

Предварително изхабен впряг на Корнелия, Мая и Слави не е алтернатива на нищо, а самоубийство по собственото им нанадолнище

Топ
15:19 - 29 Май 2020
10863
Седмицата: Уморените коне с две червени кобили в една каруца

Уморените коне ги убиват според американската класика от средата на миналия век – и в роман, и на лента. У нас, във времето, което ще остане в историята с коронавирус с цифра „19“, но развилнял се пандемично в година „20“, уморените коне май се самоубиват.

Без да обиждаме гордите гривести животни, иде реч за политически коне. По-точно за две кобили (пак нищо обидно – просто кон от женски род), които от умора – политпартийно изхабяване, са на път да се впрегнат в една каруца и да потвърдят, че са се засилили по нанадолнището. А компания може да им прави уморен шоу жребец, който се е засилил да се препъне в собствената си мечта – да е шоуполитик.

Каруцарските герои видимо са ясни – Корнелия Нинова и Мая Манолова, барабар със Слави Трифонов. Тримата внезапно се оказаха в една обща електорална каруца в предизборната 2020 г. още при първите предположения на социолози за изборната 2021-а. Корнелия, като водачка - все още, на най-голямата опозиционна сила, която обаче внезапно спря да дишаше във врата на първата сила – управляващата, заради грубо вътрешнопартийно яхане. Мая, като яхнала бял кон след омбудсманството си и кандидатирането за кмет на София, в което, и особено след него, се препъна заради грубо дърпане на юздите с партийна методика. Слави, изхабен в шоуто да се прави и на водещ политик, още преди да поеме да влиза в нея като спънат кон през оградата.

Насадиха се тримата заедно с цялата си електорална немощ поотделно. Оказа се, Трифонов зае трета позиция при хипотетичния въпрос „за кого бихте гласували“, но видимо на базата на електоралния спад на Нинова. Която на второто място на БСП в класацията остана далеч след първия ГЕРБ. Не поради рязък скок на герберите, а поради рязък спад на бесепарите. Манолова я няма в класацията, но пък излезе на улицата да търси електорат. Който на този етап съвсем видимо ще е пак същият, на който се подпират Нинова и Трифонов. И не случайно Мая прати позивна от рехавия си марш по жълтите павета към Слави. А в същия момент се заговори за среща между двете отколе отявлени врагини в БСП Корнелия Нинова и Мая Манолова.

Само дето и на тримата явно не им ясно, че и поединично, и впрегнати заедно, вече тук у нас никой не чака да се зададе изневиделица някой на бял кон, камо ли раздрънкана каруца с две изхабени „кобили“ вътре и един уморен от шоу „жребец“. Не се чакат, а се търсят истински алтернативи, а не уморени впрегатни, не бити карти, не протъркани празни чанти и т.н. определения за нещо отдавна сдало багажа.

Дали за догодина такива алтернативи целокупният избирател ще съзре, ще намери – не се знае. Дали сегашната ситуация на преминаване през дебрите на пандемичния коронавирус ще му добави на избирателя още умора към политическата измореност или ще го събуди – също не се знае. Засега.

Но се доста ясно и отсега се забелязва, че истинска алтернатива няма как да станат нито Корнелия Нинова, нито Мая Манолова, нито дори „третият в класацията“ Слави Трифонов. Защото и тримата, даже и заедно“ са по-изморени и изхабени и огромното безразличие на всичкия електорат. Така че, съвсем ясно, уморените коне, барабар с две кобили в разсъхнала се каруца, се самоубиват, нали!