Седмина в битката за кмет на Бургас

Очертава се коалицията ПП-ДБ да има отделни кандидати за кмет, но обща листа за общински съветници

Новини
13:02 - 12 Септември 2023
3093
Седмина в битката за кмет на Бургас

Седем ще бъдат по всяка вероятност кандидатите за кмет на Община Бургас. Очертава се и уникална ситуация в морския град коалицията ПП-ДБ да има отделни кандидати за кмет, но пък обща листа за общински съветници.

Куриозът ще изглежда така – кандидатите за кмет ще имат различни номера на предизборните си плакати и един номер на по-малките портрети в листата за съветници. 

В Бургас появата на кандидатите за местната власт на различни събития - протести, спортни инициативи и други прояви засега е единствената индикация, че наближават избори. Градът изпраща успешен туристически сезон и вълненията около него все още не са отминали.

Партиите стягат редиците. В продължение на една година се появиха най-различни сдружения като "Бургазлии", "Бург", "Посока Бургас", "Спаси Бургас", които ще прераснат в листи за общински съветници. Там се очертава най-оспорваната битка. 

Не е изненада, че кметът Димитър Николов тръгва към 5-и мандат,

очаквано Константин Бачийски от партия СЕК, а сега подкрепен от ПП ще бъде негов опонент, заедно с кандидатите на БСП Станимир Баев, на "Възраждане" Тодор Ангелов, на "Български възход" Стоян Грозев и кандидатът, издигнат от Инициативен комитет и настоящ депутат от ДБ Димитър Найденов. 

От всички общини в Бургаско – Несебър е тази, в която се водят най-ожесточените битки на местните избори.

Първо, защото градът държава си има собствена политика - поставила на политическата карта първите бизнес партии в страната и второ, защото кметският пост там е с ореол на власт върху голям финансов ресурс.

Едва задали се кметските избори и сблъсъкът вече е ясно очертан. Този път той ще е между сегашния кмет Николай Димитров, който влиза в битка за пети мандат и всички останали кандидати, които сключиха споразумение да работят за промяна на статуквото.

Част от кандидатите, които ще застанат срещу Николай Димитров, вече ясни. Това са общественикът Кръстьо Пеев и воденото от него гражданско сдружение "Обществен съвет Несебър". Ръководителят на неправителствената организация "Напред Несебър" Иван Дашев, но дали той ще бъде издигнат от партия предстои да разберем. От "Възраждане" се говори, че ще издигнат за кандидат бившия си депутат Звезделина Каравелова и Георги Манолов, бивш зам.-кмет на общината.