Сефте: Китаец с титла от АТР

Италианецът Яник Синер спечели надпреварата в Монпелие

Спорт
11:04 - 13 Февруари 2023
1367
Сефте: Китаец с титла от АТР

Ибин У ликува с трофея на турнира на твърда настилка в Далас (САЩ) с награден фонд 737 170 долара, ставайки първият китаец, който печели титла от турнирите на АТР.

Той надигра в интригуващ финал Джон Иснър (САЩ) след обрат и три тайбрека с 6:7(4) 7:6(3), 7:6(12), а двубоят продължи повече от три часа.

Преди изминалата седмица нито един китайски тенисист не бе достигал до финал на ниво АТП в професионалната ера или постигал победа над съперник от топ 10, а Ибин У направи и двете. На полуфиналите той надигра осмия в световната ранглиста Тейлър Фриц.

„Написах история за моята страна и за моя дом“, каза У на церемонията по награждаването. „Гордея се със себе си. Искам да изкажа особени благодарности към феновете и моя екип за подкрепата. Нямаше да успея без вас“, добави китайският представител.

23-годишният Ибин У трябваше доста да се потруди, за да преодолее американеца Иснър, който реализира 44 аса и имаше мачбол при 6:5 гейма във втория сет, както и три в тайбрека на третия, когато повеждаше с 8:7 и 10:9

„Не знам колкото мачбола имах, но съм сигурен, че бяха доста. Заклевам се, че на няколко пъти помислих, че съм спечелим мача. Спортът може да е брутален. Той е страхотен талант", коментира американецът след финала.

У става и едва вторият китаец, който влиза в топ 100 при мъжете и вече е 58-и в световната ранглиста. През април миналата година той бе извън първите 1000.

Яник Синер спечели титлата на турнира в зала в Монпелие от сериите АТП 250. Във финала италианският тенисист надигра американеца Максим Креси със 7:6(3), 6:3 за час и 36 минути игра. За Синер, който е двукратен шампион в София, това е първа титла за годината и седма в кариерата.

Поставеният под номер 2 в схемата нямаше особени затруднения в мача, като единственият критичен момент за него бе в средата на първия сет, в който трябваше да отрази три последователни точки за пробив при 0:40. След като премина това изпитание, Синер пое пълен контрол над мача. Той поведе с 4:0 точки в тайбрека и това му осигури спечелването на първата част на мача.

Във втория сет Креси и Синер печелеха сравнително лесно подаванията си, но в осмия гейм пред италианеца се откриха първите две възможности за пробив в мача и от втория път той успя да достигне до първия брейк в мача.

За победата си в турнира в Монпелие Синер ще вземе 250 точки за световната ранглиста, с които ще се изкачи до номер 14 в световната ранглиста, както и 85 605 евро от наградния фонд от 562 815 евро.