Секретар на папа Йоан Павел II прикривал сексуални посегателства

Кардинал Станислав Дживиш мълчал за пороците на църковни сановници заради дарения

Новини
16:55 - 10 Ноември 2020
2161
Секретар на папа Йоан Павел II прикривал сексуални посегателства

Полски документален филм отправя сериозни обвинения срещу дългогодишния секретар на папа Йоан Павел Втори, кардинал Станислав Дживиш, като му приписва роля в прикриване на твърдения за сексуални посегателства в католическата църква, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В 80-минутния филм "Дон Станислао", излъчен снощи от полската телевизия Те Ве Ен, 24 жертви на посегателства, свещеници, експерти по църковните дела и разследващи журналисти заявяват, че Дживиш е прикривал твърдения за сексуални посегателства, извършени от църковни сановници по целия свят по време на работата му като довереник и секретар на папата от 1978 г. до 2005 г.

В отговор на твърденията 81-годишният Дживиш заяви пред полската информационна агенция ПАП, че независима комисия трябва да оцени действията на църквата, за които се споменава във филма.

"Готов съм изцяло да сътруднича с подобна комисия", каза той, без да коментира твърденията срещу себе си.

Интервюираните във филма твърдят, че Дживиш, отчасти, е действал от чувство за лична солидарност с обвинените, но вероятно е бил мотивиран също от големите дарения за църквата от тяхна страна.

Председателят на конференцията на полските епископи, архиепископ Станислав Гондецки реагира на твърденията днес с разпространено изявление.

"Надявам се всички въпроси, повдигнати във филма да бъдат изчистени, от съответна комисия на Ватикана", заяви той.