Секс скандал и насилие тресе католическa църква

Швейцарска медия отделя 6 страници с пълен анализ на факти, документи и потърпевши

Новини
14:40 - 14 Януари 2024
6811
Секс скандал и насилие тресе католическa църква

Сексуално, психологическо и физическо насилие е било извършвано в ултраконсервативното "Общество на Свети Пий Десети" извършвани, съобщи швейцарският вестник "Там" след разследване, продължило няколко месеца, предаде Франс прес.

Тази дисидентска католическа група "не може да избегне обвиненията в контрол, сексуално насилие и сектантство", пише вестникът. Организация за подпомагане на жертвите определя броя на "проблемните свещеници" от групата на около шестдесет, или близо 10% от състава.

Основано през 1970 г. от противоречивия френски епископ Марсел Льофевър, "Обществото на Свети Пий Десети" е група от католици фундаменталисти, които категорично се противопоставят на реформите в Католическата църква, приети от Втория ватикански събор през 60-те години на 20 век. Седалището му се намира близо до Менцинген, южно от Цюрих. Твърди, че присъства в над 60 държави на шест континента, има 590 свещеници и почти половин милион последователи.

Швейцарското издание посвещава първите шест страници на съботното си издание на резултатите от разследването си, като твърди, че е получило повече от двадесет вътрешни документа, включително писма, подписани от висши членове на групата, и заключения от вътрешни проверки.

"Нашият анализ показва, че сексуалното, психологическо и физическо насилие е било извършвано по всички краища на Европа и света, още от основаването на братството и до 2020 г.", пише в обширния материал.