Село обяви безсрочно бедствено положение заради безводие

Сред населението има сериозни притеснения за зарази

Новини
14:50 - 30 Юни 2024
3222
Село обяви безсрочно бедствено положение заради безводие

В свищовското село Овча могила е обявено безсрочно бедствено положение заради безводието. Засегнати са над 1200 жители, двата центъра за болни с деменция и държавната болница за рехабилитация, предава БНР.

Проблемът с безводието е свързан с непрекъснато авариращия 7-кирометров довеждащ водопровод за Овча могила, който снабдява селото от водоизточника в село Червена и спешно се нуждае от подмяна.

"Проектът от 4 години е на масата в министерството и с тази политическа криза и смяна на правителства остава някъде по бюрата", посочи кметът на Овча могила Христан Христов.

От един месец вода няма във високите части на селото. Вече са засегнати държавната болница за рехабилитация, която годишно се посещава от близо 5000 пациенти, и двата центъра за 30 болни с деменция, от които половината са на легло. Сред населението има сериозни притеснения за зарази и недоволство:

"Вече в селото се говори да бъдат организирани стачни действия, което и ние като управление подкрепяме".

 Все още в Овча могила не са доставени водоноски. За санитарно-битови нужди се разчита на пресъхващите селски чешми. За пиене хората си купуват вода от магазина.

Очаква се кметът на Свищов Генчо Генчев да поиска от Държавния резерв доставката на бутилирана питейна вода, както се случи миналото лято, когато, заради безводието, в Овча могила също беше обявено бедствено положение.