СЕМ: БНР смята, че предаването на Волгин е смущаващо

Пропагандата се описва като "алтернативна и друга гледна точка", заяви Пролет Велкова

Новини
17:04 - 15 Юни 2023
3202
СЕМ: БНР смята, че предаването на Волгин е смущаващо

На представяне на годишния отчет за дейността на Съвета за електронни медии (СЕМ) за 2022 г. Пролет Велкова разясни, че ръководството на БНР е наясно, че в предаването “Политически НЕкоректно” с водещ Петър Волгин има “смущаващо съдържание”, съобщи offnews.

"Там има смущаващо съдържание, което ръководството на радиото оценява. Имали сме срещи с ръководството и сме установявали тяхното безпокойство по повод и протестите пред радиото, свързани със съдържанието.  

Дори ако чуваме нещо, което окачествяваме като пропаганда, нямаме юридическия лост, за да реагираме", заяви Пролет Велкова от Съвета за електронни медии (СЕМ) на въпрос от Стоян Михалев от "Продължаваме промяната - Демократична България" за мониторинга, осъществен над предаването на Петър Волгин "Политически НЕкоректно" по БНР. 

Велкова обясни, че мониторингът е проверил дали се пазва принципът на плурализъм. По думите ѝ при последното наблюдение на СЕМ е станало ясно, че се

създават определени нагласи в предаванията на Петър Волгин, но принципът на плурализма не е бил нарушен. 

Аз лично не бях съгласна с този извод, но ние сме колегиален орган и това беше крайното ни решение", каза Велкова и добави, че не е коректно да каже повече, тъй като Петър Волгин не се намира в залата. Според нея проблемът е, че пропагандата се описва като "алтернативна и друга гледна точка". 

Тошко Йорданов от "Има такъв народ" призова Велкова да не изразява лично мнение, а да се държи като представител на държавен орган. 

През 2022 г. в дирекция "Мониторинг и анализ" в Съвета за електронни медии са били реализирани 17 436 часа действително наблюдение на 41 телевизионни програми. БНР и БНТ са били следени на живо от служители на регулатора в продължение на над 7000 часа. 

Това стана ясно от годишния отчет за дейността на СЕМ, представен от неговото ръководство пред парламентарната комисия по култура и медии.

Председателят на СЕМ Соня Момчилова не присъстваше на заседанието. Членът на СЕМ Симона Велева обясни, че от два дни замества Момчилова и предаде извинение от нейно име, че не може да присъства. На заседанието бяха и членовете на СЕМ Пролет Велкова и Габриела Наплатанова.