СЕМ: Момчилова беше изрядна при назначаването й

Медийната експертка заличена от регистъра като собственик на капитала на търговското дружество

Новини
15:48 - 29 Септември 2021
1800
СЕМ: Момчилова беше изрядна при назначаването й

При встъпването си в длъжност като член на Съвета за електронни медии, Соня Момчилова е отговаряла на изискванията в Закона за радиото и телевизията, което е потвърдила с декларация за съответствие, заявяват от СЕМ.

От медийния регулатор припомнят, че Момчилова встъпи като член на СЕМ на 5 август 2021 г. Към тази дата тя е заличена в Търговския регистър като собственик на капитала на търговско дружество, посочват още от СЕМ.

СЕМ не е орган по назначаване на Соня Момчилова като член на СЕМ и не е компетентен да се произнася относно законосъобразността на указа на президента на републиката, допълват от медийния регулатор.

Както стана ясно днес, от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) съобщиха, че са установили несъвместимост към датата на заемане на длъжността член на СЕМ на Соня Момчилова.

На редовно заседание днес КПКОНПИ е приела решения за изпращане на сигнал по компетентност на президента Румен Радев.

От комисията припомнят, че на 18 август т.г. е образувано производство за проверка за евентуална несъвместимост при назначаването на Соня Момчилова за член на СЕМ.

Производството е започнало по сигнал от председателя на СЕМ, според който към датата на издаване на указ на президента за назначаването й, Соня Момчилова е била едноличен собственик на капитала на търговско дружество, което противоречи на разпоредбите на Закона за радиото и телевизията.