СЕМ: Новините в БНТ и "Хоризонт" са обективни

Обеществените медии спазват плурализма на гледните точки

Новини
17:50 - 28 Юли 2020
1772
СЕМ: Новините в БНТ и "Хоризонт" са обективни

БНТ и "Хоризонт" спазват плурализма в новините и актуалните си предавания, показа мониторингът на Съвета за електронни медии. Според резултатите от едноседмичното наблюдение (10-17 юли) в обществените медии има плурализъм на гледните точки във всичките им новинарски и публицистични предавания, каквото е изискването в Закона за радиото и телевизията.

Според мониторинга темата за гражданските протести е водеща и централна за периода. БНР и БНТ излъчват и извънредни директни предавания и включвания. Същевременно двете медии предоставят официалната позиция на държавата по важни въпроси на обществения живот, като едновременно отразяват и обществените настроения, свързани с антиправителствените протести и с исканията за смяна на главния прокурор и цялата политическа система.

В пет дни от периода (10, 11, 15, 16 и 17 юли 2020 г.) темата за гражданските протести в новините на БНТ доминира и надвишава като обем останалите вътрешни и международни теми в общия обем телевизионно съдържание. Отчетени са и "голям обем директни предавания, в които се изразяват възгледите на изпълнителната власт и съответните партийни субекти ГЕРБ и ОП, както и обем съдържание, представящо официалните обръщения, изявления и призиви сред протестиращите граждани на държавния глава", пише в доклада.

Според наблюдението "представянето на парламентарните политически сили е неравномерно в различните дни на седмицата, а за три дни от периода от извънпарламентарните партии само два партийни субекта ("Да, България"/ Обединение"Демократична България" и "Достойнството на един народ"/ДЕН) са отразени и се открояват с активност".

Заради методиката на наблюдение мониторингът на СЕМ обхваща още Би Ти Ви, Нова тв и Дарик радио. Според него и обществените, и търговските медии разпространяват значителни обеми извънредни предавания и включвания, директно излъчват изявления и обръщения на представителите на държавната власт.

Наблюдението отчита още, че чрез отговорното отразяване на гражданските протести се засилва ролята на електронните медии като медиатори в полза на разумния политически диалог и гражданско разбирателство.

СЕМ прие с 3 гласа "за" (Бетина Жотева, Розита Еленова и Галина Георгиева) доклада на 10-ината експерти към съвета, направили мониторинга. "Против" гласуваха София Владимирова и Ивелина Димитрова.

За втори път през тази година СЕМ наблюдава дали "Хоризонт" и БНТ1 спазват плурализма. Първият мониторинг бе през януари 2020 г., направен по искане на специалната комисия към Народното събрание заради проблемите в "Хоризонт".

Преди дни група журналисти, уволнени от Емил Кошлуков, поискаха с писмо до СЕМ и Народното събрание мониторинг не само за плурализма, но и за обективността на БНТ. Междувременно обаче в СЕМ се бяха самосезирали и започнали наблюдение върху предаванията на обществените медии.