СЕМ поиска главата на шефа на БНР

Светослав Костов трябва да си тръгне до края на следващата седмица

Общество
14:17 - 27 Септември 2019 (обновена)
3859
СЕМ поиска главата на шефа на БНР

Съветът за електронни медии поиска официално оставката на генералния директор на БНР Светослав Костов.

До края на следващата седмица генералният директор на БНР да подаде оставка. Искането от СЕМ дойде седмица след изслушването за безпрецедентното спиране на програма "Хоризонт" на 13 септември. Днес медийният регулатор се събра в 14,00 часа на извънредно заседание, за да реши съдбата на Костов. Само няколко минути след началото на форума дойде и решението за искането той да си тръгне от поста по-малко от 3 месеца, след като бе избран да управлява обществената медия. 

Aко Костов сам не се откаже от него, на следващото заседание СЕМ ще внесе проект за предсрочното прекратяне на мандата му. 

На заседанието присъстваха София Владимирова, Розита Еленова, Ивелина Димитрова, Галина Георгиева. Поради отпуск отсъства днес Бетина Жотева. Именно заради това, че СЕМ не е в пълния си състав, председателката София Владимирова обясни, че не могат да гласуват оставката на Светослав Костов. Затова днес те призоваха той сам да освободи поста. Миналата седмица пък Георгиева отсъстваше и затова регулаторът отложи становището си по казуса с "Хоризонт" за днес. 

„Давам си ясна сметка, че сме на прага на предизборна кампания, което усложнява ситуация. Но не може в БНР да звучи "Let it be" в знак на протест срещу ръководителя. Очевидно е, че доверието на СЕМ в неговото ръководство е загубено. По-лошото обаче е, че е загубено и доверието на работещите в радиото. Отговорност се поема само по един начин – с оставка. И моят призив към директора е да подаде оставка“, посочи председателят на СЕМ София Владимирова.