СЕМ увърта за кандидатурата на Волгин за евродепутат от " Възраждане "

Соня Момчилова даде други примери, в които журналисти се впускат в политиката

Новини
12:00 - 13 Април 2024
3761
СЕМ увърта за кандидатурата на Волгин за евродепутат от "Възраждане"

Председателката на Съвета за електронни медии Соня Момчилова избегна ясен отговор на въпроса редно ли е водещият от БНР Петър Волгин да се кандидатира за евродепутат от листата на партия "Възраждане". Момчилова не направи коментар и дали номинацията на кадъра на общественото радио не хвърля сянка на съмнение относно обективността в работата му, предава СЕГА.

В интервю по БНТ шефът на СЕМ се задоволи само да констатира, че конституцията дава право на Волгин да участва в евроизборите.

"Това е негово конституционно право. Той има пълното законово основание да предприеме такава крачка. Помним и случая с Антон Хекимян, има и други журналисти в ЕП. Доколко морално, е друга тема", заяви Момчилова, без да навлезе повече в темата за отношенията на Волгин с "Възраждане".    

Преди дни от БНР съобщиха, че водещият временно слиза от ефира на програма "Хоризонт", тъй като е в платен отпуск във връзка с номинацията му за кандидат в евроизборите от листата на партията на Костадин Костадинов. Докато Волгин е в отпуск, водещ на предаването "Политически НЕкоректно" ще бъде Силвия Великова.

Момчилова защитава яростно Волгин, откакто е член на СЕМ. Тя продължи да го прави, дори когато колегите му в БНР и СЕМ взеха решение, че в предаванията си той нарушава журналистическите стандарти.

През април 2022 г. медийният регулатор постанови, че Волгин е погазил Етичния кодекс на българските медии в брой на "Политически НЕкоректно", в който гост му беше именно Костадинов. Тогава Волгин и лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов повече от половин час обсъждаха "новината", че украинци от батальона „Азов“ са взели за заложници български моряци от кораба „Царевна“. По-късно МВнР обяви това съобщение за дезинформация, но въпреки това върху него депутатът разви пространна антинатовска хипотеза.

Впоследствие СЕМ и БНР отбелязаха, че Волгин е нарушил Етичния кодекс в частта, която изисква журналистите да предоставят "проверена и точна информация" и да не скриват и изопачават преднамерено факти. Въпреки това Момчилова продължи да настоява, че чрез Волгин аудиторията получавала "другата гледна точка".