Сен Лоран изкупи събирана 30 години винтидж колекция

Сумата на сделката не беше оповестена

Стил
16:28 - 07 Август 2020
1987
Сен Лоран изкупи събирана 30 години винтидж колекция

Сен Лоран и креативният директор на марката Антъни Вакарело се сдобиха с цялата винтидж колекция YSL от колекционера Оливие Чатеней. Общо 4000 модела преминаха в собственост на марката, които бяха пуснати от 1966 до 1985 година.

Колекцията включва предимно дрехи, готови за носене на Saint Laurent Rive Gauche, включително палта, рокли, костюми, блузи, трикотаж, чанти, обувки, бижута, шалове и дори някои модни тоалети. Роклята от мъниста в африкански стил от пролетната колекция от 1967 г. по-рано беше собственост на херцогинята на Уиндзор и сега е отново в собствеността на модната къща.

Всички тези елементи ще бъдат включени в съществуващия архив на Сен Лоран, разположен в централата на марката на Rue de Bellechasse в Париж. 

„Monsieur Yves Saint Laurent създаде изключително ценно наследство, което е безкраен източник на вдъхновение“, казва в изявление креативният директор на марката. В този случай сумата на транзакцията не е оповестена.

Сен Лоран принадлежи на модния конгломерат Керинг, който активно подкрепя музея на Ив Сен Лоран в Париж, в който вече се съхранява архив от 5000 облекла, 15 000 аксесоари и хиляда скици на маестрото. В интервю за WWD Оливие Чатенай обясни защо реши да продаде колекцията си, на която се възхищаваше от целия свят, а през 2014 г. някои тоалети бяха използвани за заснемане на филм за модния дизайнер. Оливие колекционира продуктите на маестрото от 30 години, докато той организира изложби в Париж, Шанхай и Хонконг, така че самата колекция да остане жива и полезна за хората.

Оливие е наясно с необходимостта от нови проекти, така че наследството на дизайнера да продължи да живее и да радва. Този безкраен процес е много трудоемък и сега колекционерът е предал тази палка на надежден и подходящ партньор.