Сензация в Lupa.bg: Цветанов става шеф на Европол!

Прокуденият от ГЕРБ политик стяга куфарите за Хага

Новини
20:26 - 10 Юни 2019
20961
Сензация в Lupa.bg: Цветанов става шеф на Европол!

Прокуденият от ГЕРБ заради „асансьорния” скандал Цветан Цветанов ще бъде назначен за заместник-изпълнителен директор на европейската полицейска служба Европол, научи сензационно Lupa.bg. Информацията за новия престижен пост на Цветанов ни бе потвърдена от два източника – от висш полицай, както и от представител на ГЕРБ.

Според информаторите ни, Цветан Цветанов сам е издействал бъдещата си позиция покрай отличните си контакти с Америка и с настоящия директор на Европол Катрин де Бол. Още тази пролет доскорошният зам.председател на ГЕРБ договорил назначението си, което ще се случи най-късно в началото на септември. Цветанов се ползвал с подкрепата и на почти всички настоящи членове на Управителния съвет на европейската полицейска организация. Засега не е известно откъде ще дойде номинацията му за началническия пост в Европол.

Цветанов се мести на висока европейска позиция

Според полицейски източник на Lupa.bg, Цветанов е останал разочарован от нежеланието на премиера Бойко Борисов България да го номинира. Именно това бил третия вариант, предложен от Цветанов на прословутата му тайна среща с премиера за бъдещето му. Въпреки това обаче доскорошната дясна ръка на Борисов в ГЕРБ е намерил начин да си пробие път до началническия пост. Информаторите ни твърдят, че неговата кандидатура ще бъде издигната от новосформирана Комисия по правосъдие и вътрешни работи към Европейския съюз. В нея щели да членуват основно мастити полицаи от различни европейски националности, с които Цветан Цветанов поддържал близки отношения от години.

„Цветанов е сигурен за новия си пост, вече стяга куфарите за Хага”, категорични са информаторите ни.

Миналата есен Цветан Цветанов бе избран за постоянен представител в Управителния съвет на Европол от Съвместната група за парламентарен контрол на дейността на агенцията (СГПК). Бившия МВР шеф е изключително близък с настоящия изпълнителен директор на Европол Катрин де Бол, която с 99% сигурност ще запази поста.

Цветан Цветанов се ползва с подкрепата на изпълнителния директор на Европол Катрин де Бол за новия си началнически пост в европейската полицейска служба

Европейската полицейска служба Европол е правоприлагащата агенция на Европейския съюз, след като през 2010 г. бе реформирана като пълноправна агенция на ЕС. Основната дейност на Европол е свързана с координацията на дейността на полицейските служби на европейските държави в предотвратяването и борбата им с тежката международна организирана престъпност. Акценти в работата на Европол са борбата с тероризма, превенция на нелегалната търговия с оръжие, борба с наркотрафика, детската порнография и прането на пари. Седалището на Европол е в административната столица на Холандия Хага.

Случайно или не, малко след като Борисов се раздели с Цветанов, последва остра критика от страна на Холандия към България във връзка с опазването на външните граници на държавата...