Сепси продължи черната серия на ЦСКА

Армейците с отрицателна статистика срещу румънски тимове, червените с най-ранно отпадане от 9 години

Спорт
11:20 - 04 Август 2023
2294
Сепси продължи черната серия на ЦСКА

ЦСКА допусна тежко крушение в Лигата на конференциите и отпадна още във втория квалификационен кръг на турнира след болезнена загуба с общ резултат 0:6 от носителя на Купата на Румъния – Сепси. Червените отстъпиха с 0:2 на „Българска армия“ преди седмица, а снощи допуснаха нови четири гола във вратата си в Сфънту Георге.

По този начин ЦСКА записа най-ранното си отпадане в евротурнирите от девет години насам. За последно „червените“ не успяха да елиминират нито един съперник през 2014-а година. Тогава те бяха отстранени от молдовския Зимбру във втория предварителен кръг на Лига Европа.

Начело на тима тогова бе Стойчо Младенов, като първия мач в София завърши 1:1, а реваншът в Кишинев завърши без попадения и така с гол на чужд терен Зимбру продължи.

Това бе второ поредно отпадане от евротурнирите още на първото стъпало. През 2012-а година (б.р. – през 2013-а година клубът не участва в Европа) отново във втория квалификационен кръг на ЛЕ ЦСКА бе елиминиран от Мура по сходен начин – 0:0 в Словения и 1:1 на „Васил Левски“. Треньор на столичани пак бе Стойчо Младенов.

От 2018-а година, когато се завърна в Европа, „червените“ неизменно преодоляваха поне по два противника на международната сцена.

Иначе, ЦСКА продължи черната си серия срещу румънски съперници и вече в 11 поредни двубоя не успява да победи противник от северната ни съседка. На 17.10.1956-а година „червените“ разбиват като домакин Динамо Букурещ с 8:1. Загубата с 2:3 на реванша обаче лошо повлича крак.

След това на три пъти ЦСКА се изправя срещу Стяуа (1997/1998) – в Шампионската лига, Купата на УЕФА (2004/2005) и Лига Европа (2011/2012), като неизменно грандът от Букурещ продължава напред в елиминациите. Румънците печелят три от въпросните сблъсъци (2 у дома и 1 в София), а останалите 3 завършват наравно.

През есента на 2020-а година „червените“ бяха в група на Лига Европа с ЧФР Клуж. Тогава столичани паднаха с 0:2 в София и стигнаха само до 0:0 като гост. Сега не успяха да преодолеят и Сепси, като не взеха нито един от двата двубоя и дори не отбелязаха и гол.