Сербезова: Само 5% от хоспитализираните с Ковид го карат тежко

Вариантът „Омикрон“ продължава да доминира, посочи още здравният министър

Новини
18:25 - 20 Юли 2022
4187
Сербезова: Само 5% от хоспитализираните с Ковид го карат тежко

Само при пет на сто от хоспитализираните заради коронавнирусната инфекция заболяването протича тежко. Това каза министърът на здравеопазването в оставка Асена Сербезова по време на изслушването ѝ в Народното събрание.

Здравната система не е силно натоварена, въпреки отчетеното нарастване на броя на болните. Увеличаването на броя на заразените хора на над 65 год.  води и до нарастване на случаите на по-тежко протичане сред тях, което не е учудващо заради придружаващите им заболявания, каза още Сербезова. По думите ѝ няма отчетена възходяща тенденция на смъртността.

Вариантът „Омикрон“ продължава да доминира, посочи още министър Сербезова. Министерството на здравеопазването продължава да следи непрекъснато разпространението на вируса в страната и при необходимост има възможност да се въведат и други противоепидемични мерки, допълни тя.

В областите София-град, Варна и Бургас заболеваемостта е над средната за страната, засегнати са всички възрастови групи, посочи още министър Сербезова. 

Към момента няма забрана за влизане в България, а освен това въвеждането на подобна мярка зависи от разпространението на вируса, особено в европейски план, и в зависимост от мерките в останалите страни, натовареността на здравните системи в България и в другите страни. Не се очаква такова решение да бъде взето в рамките на няколко часа, увери тя. 

Прогнозите се правят на база математически модел и са възможни за определен период от време, каза още тя.

Според модела се очаква към 1 август регионът на областите София-град, София област, Перник, Монтана, Враца, Видин, Перник, Благоевград и Кюстендил да премине в етап две,

посочи още министър Сербезова. Повишаването на броя на болните се очаква да е плавно, но е възможно и да бъде ограничено, ако има отговорно поведение и спазването на противопепидемичните мерки, напомни тя. Далече сме от етап три и от поведението на всички в конкретните области в страната зависи дали ще се стигне до него, добави тя. Министър Сербезова припомни промени от април 2022 г. в Закона за здравето, според които

временните противоепидемични мерки не могат да включват забрана за влизане в страната и ограничаване за придвижването на територията на страната. Не може и да се спре работата на обекти с обществено предназначение, каза още тя.

По данни на Световната здравна организация за пета седмица се отчита нарастване на броя на новозаразените, наблюдава се начало на поредна вълна, като за последната отчетна седмица - 4-10 юли, в света са докладвани 5,7 млн. случая, което е ръст от 6 на сто спрямо предходната седмица, посочи още министър Сербезова.