Сербезова се отдума на Меджидиев: Решенията ми не са плод на моментно настроение

Здравният министър я разкритикува за наблюдаваните лекарства, намалени от 400 на 60

Новини
21:45 - 12 Януари 2023
3075
Сербезова се отдума на Меджидиев: Решенията ми не са плод на моментно настроение

Решението за корекция на формулата за наблюдаваните лекарства не е плод на моментно настроение, грешка или интерес, а само на отговорността, която към онзи момент носех, да осигуря спазването на закона.

Това написа в профила си във фейсбук бившият министър на здравеопазването проф. Асена Сербезова по повод днешното изказване на служебния здравен министър Асен Меджидиев след заседанието на Специализирания съвет за контрол над лекарствоснабдяването, предаде БТА.

„Не мога да не оценя като грешна постъпката на бившия здравен министър в лицето на Асена Сербезова, не искам да коментирам дали е било законно или не, но от 400 следени медикамента за недостиг, те са сведени едва до 60. Ние сега се чудим как да възстановим контрола”, каза Меджидиев, цитиран от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

В отговор на коментара му проф. Сербезова пише, че когато е поела поста на здравен министър, във връзка с няколко официално постъпили сигнала за нередности във функционирането на Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти, включени в Позитивния лекарствен списък в България (СЕСПА), е разпоредила проверка на системата.

В резултат на проверката, ми бе предоставен доклад, в който бе отразено, че прилаганата от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) формула се разминава спрямо тази, заложена в чл.217б, ал.5 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, пише Сербезова. Решението за корекция на формулата е взето на базата на констатациите от доклада, който е 82 страници с приложенията, допълва тя.