Сергей Станишев: От 2020-а БСП се намира върху свлачище

Партията пада все по-надолу, заяви бившият лидер на левицата

Новини
22:00 - 15 Септември 2024
962
Сергей Станишев: От 2020-а БСП се намира върху свлачище

"От 2020 г. БСП се намира върху свлачище, с всеки следващи избори пада все по-надолу", заяви бившият лидер на левицата - Сергей Станишев.

По думите му голямата задача е "да се спре това свличане".

"Не е добре и за страната да няма силна социална партия. Задачата е да се стабилизират нещата. Тези скандали, които се случиха около регистрацията и вътрешното разделение само вредят. Разбирам сложното положение, в което се намира сегашното ръководство", допълни още Станишев.

Той каза и че би поел листата. След това обясни, че пред него има две възможности - едната е да стои отстрани и да гледа как БСП "се дави" или да каже, че поема отговорност за партията, която го е направила лидер и министър председател.

Станишев обясни, че промените в БСП няма да станат веднага и че е задължение на всички партии да разговарят с ДПС. Това обаче не означавало, че може да се коалираш с всеки.

"Надявам се много парламентът, който ще бъде избран, да се захване с една тема, за която говоря повече от една година - демографската политика. Надявам се, че покрай боричканията в парламента все пак ще тръгнат в тази посока", допълни Станишев.

По думите му случващото се във всички партии, не само в БСП, е част от обща политическа криза. Това се дължало на факта, че те се отказват от обществената си функция, а именно да предлагат визия и план за бъдещето.

Според бившия лидер на БСП няма да бъде решен нито един проблем, ако преди това не се намерят поне 4-5 общи национални цели.

"Ако партиите не се научат на по-малко омраза и на взаимно уважение, нищо положително няма да се случи и за пореден път ще се виждаме в студиата с въпроса дали това ще има правителство или не", обясни Станишев в студиото на "120 минути".

Бившият премиер допълни, че си е извлякъл поуките от управлението с ДПС и че разделението там е "реално".

ДПС е една от системните партии в България и ще прави формирането на правителство още по-сложно и с повече казуси за разрешаване, каза още Сергей Станишев.