Серхио Перес отвя конкуренцията на първата тренировка в Баку

Спорт
15:20 - 10 Юни 2022
3450
Серхио Перес отвя конкуренцията на първата тренировка в Баку

Победителят от надпреварата за Гран При на Монако преди две седмици Серхио Перес започна по подобаващ начин осмия състезателен уикенд за годината във Формула 1. Мексиакнецът бе най-бърз в първата свободна тренировка преди състезанието за Гран При на Азербайджан, в което той триумфира преди 12 месеца.

Пилотът на Ред Бул успя да запише време от 1:45.476 с меките гуми, с което той бе с 0.127 секунди по-бърз от Шарл Леклер с Ферари. Монегаскът обаче постигна своето топ постижение във втория си тур с най-меките смеси на Пирели, докато Перес направи това още в първи си тур.

Трети и четвърти в рамките на първия час за подготовка в Баку останаха вторите пилоти на ред бил и Ферари, Макс Верстапен и Карлос Сайнц, които бяха със съответно 0.334 и 0.536 по-бавни от Перес. И двамата също използваха софт при своите рекордни обиколки.

Пилотите на водещите две екипа от началото на сезона единствени успяха да се съберат в рамките на една секунда, тъй като петият – Фернандо Алонсо от Алпин завърши на 1.095 от Перес. Шести остана седемкратният световен шампион Люис Хамилтън, а топ 10 в края на първата тренировка допълниха Юки Цунода, Джордж Ръсел, Пиер Гасли и Естебан Окон.

Сесията премина без съществени инцидент въпреки наличието на бетонни стени в непосредствена близост до пистата. Все пак виртуалната кола за сигурност бе използвана на два път, след като двама пилоти спряха на трасето с технически проблеми.

Първо Мик Шумахер спря след секцията около замъка още в самото начало, след като охладителна течност изтече от неговия радиатор. Малко след това и Никола Латифи паркира своя Уилямс в началото на втория сектор, след като колата му загуби мощност. Освен това световният шампион Верстапен се завъртя на 15-и завой в самият край на тренировката, но като по чудо се размина с контакт в стената.

Втората свободна тренировка преди надпреварата за Гран При на Азербайджан започва в 17:00 часа българско време по-късно днес.