Сестрата на Мария Нейкова издъхна в старчески дом

Писателката Величка Настрадинова, автор на над 20 книги, гаснеше с мизерна пенсия

Култура
18:40 - 28 Ноември 2020
8678
Сестрата на Мария Нейкова издъхна в старчески дом

Писателката Величка Настрадинова почина в съботния следобед в старческия дом в Пловдив, където живееше в последната година и половина. Тя е сестра на популярната изпълнителка и композиторка Мария Нейкова, автор на вечния хит "Вървят ли двама".

Величка Настрадинова, която е авторка на над 20 книги, е изгаснала около 15 часа в събота, 28 ноември, съобщи на своята Фейсбук страница писателката Евгения Тагарева.

„Една светла душа продължава нагоре в другите измерения и светове, за които пишеше в книгите си - земно-неземни... Тъгувам за тази тежка раздяла и още повече тъгувам за това, че по силата на съдбата не можехме да сме до нея в последните й мигове. От сърце благодаря на всички вас, които с цяло сърце я подкрепяхте, когато беше в нужда и самота“, пише тя.

Преди около две години в подкрепа на Величка Настрадинова започна петиция с цел Народното събрание да отпусне стипендия за особени заслуги към държавата за дългогодишното й творчество. Тогава нейни приятели и почитатели стартираха петицията в интернет, тъй като пенсията на писателката бе много ниска и тя гаснеше в дома си в кв. „Кючук Париж“ в Пловдив в самота и в мизерия. Тогава писателката и преводачка Красимира Стоева призова хората да подпишат петицията с думите:

“Величка Настрадинова е авторка на над 20 книги в различни жанрове, любима детска писателка, носителка на десетки награди (сред които награда “Пловдив” и награда “Гравитон” за фантастика), виолончелистка, дългогодишна преподавателка по музика, изключително начетена и интелигентна жена и моя близка приятелка. За някои хора тя е по-позната като по-голямата сестра на авторката на “Вървят ли двама” Мария Нейкова, но всеки, който я е срещал, може да потвърди, че тя е изключителен човек“. В подкрепа на Величка Настрадинова на няколко пъти се включваха и нейните колеги и приятели от Дружеството на пловдивските писатели, които я подкрепяха финансово и я окуражаваха.

Междувременно и тъй като здравословното й състояние се влоши, тя бе настанена в старчески дом, където е угасна в съботния следобед.