Северна Корея критикува МААЕ заради изпускането на вода от АЕЦ "Фукушима"

Новини
15:55 - 09 Юли 2023
1778
Северна Корея критикува МААЕ заради изпускането на вода от АЕЦ "Фукушима"

Северна Корея (КНДР) отправи критики срещу Международната агенция за атомна енергия за това, че е гарантирала безопасността на изпускането на пречистена радиоактивна вода от пострадалата от аварията атомна електроцентрала "Фукушима". Пхенян отново изрази несъгласието си с плана на Япония за изпускане на водата в океана, съобщават държавните медии.

Предвиденото изпускане на вода ще има "фатално неблагоприятно въздействие върху живота и сигурността на хората и екологичната среда", е цитиран високопоставен служител на Министерството на земеделието и опазването на околната среда на КНДР, цитиран от официалната Корейска централна телеграфна агенция (КЦТА).

Във вторник МААЕ представи доклада си за безопасността на планираното изпускане на вода, в който се казва, че то е "в съответствие" с международните стандарти за безопасност и ще има "незначително радиологично въздействие върху хората и околната среда", ако бъде осъществено.

"Това, което има значение, е неразумното поведение на (МААЕ), която активно покровителства и улеснява планираното от Япония изхвърляне на замърсена с ядрено гориво вода, което е немислимо", се казва в изявлението. МААЕ "не е орган за оценка на (околната) среда", заяви високопоставеният севернокорейски служител. Според него в международното право няма разпоредба или клауза, в която да се посочва, че ядреният наблюдател има право да разреши на дадена държава или регион да изхвърля "ядрено замърсена" вода.

Пхенян също така отправи критики срещу "типичната проява на на крайно двойни стандарти" на генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси, като заяви, че той е осъдил "упражняването на законното право" на Севера да осъществява ядрени програми, като същевременно е пренебрегнал действията на Япония.

Планът, чието изпълнение трябва да започне това лято, предизвика безпокойство сред съседните страни, като накара Китай да забрани вноса на някои храни и предизвика демонстрации в Южна Корея вчера, по време на посещението на ръководителя на МААЕ Рафаел Гроси.