Сглобката пред разпад: Габриел укротява Борисов да не тръгне на избори

Фаворитката иска да е оглави кабинет сега, не да е "премиер" като Даниел Митов

Новини
17:30 - 12 Март 2024
9707
Сглобката пред разпад: Габриел укротява Борисов да не тръгне на избори

Мъчителният ход на преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ вместо развръзка преди консултациите с президента, нагнети още тонове напрежение. На фона на оглушителното мълчание се знае едно - съгласие по нищо не е постигнато, никой не отстъпва от плановете си пред партньора. Така и се засилват прогнозите за задаващи се избори, което видимо къса нервите на бъдещия премиер Мария Габриел, която е в окото на бурята - начело на разговорите, в отсъстието на Бойко Борисов.  

Бившата еврокомисарка наистина е пред нервен срив, твърдят от сектор дясно. Нещо повече, рачешката ситуация "две напред – едно назад" е напът да опъне и отношенията й с лидера, по простата причина, че желанията им може и да се разминават.

Габриел е заложила всичко на картата „правителство да има” и не може да си позволи да не реализира премиерския пост точно сега. В същото време, Борисов е все по-гневен на ПП-ДБ, хока ги най-открито и не е изключено наистина да им обърне гръб и да форсира предсрочни избори, колкото и вещите да повтарят, че сглобка ще има, че никой няма интерес да няма кабинет и да се прави вот 2 в 1. А изборите може и да чукат на вратата. 

Запознати обясняват, че Борисов вече е сглобил "план Б" и ако твърде много го предизвикат, ще извади и този коз, както, между другото го е правил и преди. Т.е. Борисов не губи нищо при предсрочни избори, най-малкото заради прогнозите на социологията, че резултатите на ГЕРБ ще са по-добри от предишните заради дискредитираните ПП-ДБ и позицията им по пистата надолу.

Точно тук обаче се сблъскват плановете на Габриел и тези на Борисов, защото еврокомисарката e в епицентъра на трусовете и със сигурност иска премиерския пост сега след 9 месеца чакане и със сигурност е наясно, че в неясно бъдеще може и да се размине с такъв изключителен шанс да окичи сивито си с престижната позиция. Още повече че има красноречив пример  - този на неосъщественото премиерство на колегата й Даниел Митов, който успя само да вземе папката от президента Радев и дотам.  

Габриел, разбира се, предпочита да не е титуляр на кабинет само за 9 месеца, но и този кратък мандат е примамлив за високите й амбиции. В същото време точно претенциите на бившия премиер Борисов ПП-ДБ да подпишат неговия проект за пълен мандат може да взриви некоалицията и да докара бързи избори през юни, независимо заедно с евроизборите или със седмица разлика между двата вота.

Вярно, че и при последните си изявления, лидерът на ГЕРБ демонстрира чудесни отношения с фаворитката си, дори само с обръщенията и диалога с нея при всяко свое твърдение. Ако обаче сглобката се разтури, Габриел няма да е в печеливша позиция и тя знае, че е така.