Шах: Цепи ли се ПП-ДБ? Христо Иванов дава рамо на ГЕРБ за кабинет?

Ако ДБ откаже на Борисов, ще търпи удари с "Промяната" за липсата на управление

Новини
15:14 - 05 Април 2023
6145
Шах: Цепи ли се ПП-ДБ? Христо Иванов дава рамо на ГЕРБ за кабинет?

ПП и ДБ може да се разцепят в позициите си за кабинет на ГЕРБ. За разлика от твърдите намерения на „Промяната” да не подкрепят правителство на Борисов, Христо Иванов умувал над по-мек вариант, твърдят запознати със ситуацията вътре в коалицията. Сламка за стопляне на отношенията между лидера на ДБ и бивш министър на ГЕРБ и Борисов даде ексдепутатът Иван Христанов, който обясни, че служебен министър го информирал, че двете десни партии разговарят за съставянето на кабинет.      

Шефът на ДБ бил склонен да даде вариант на подкрепа за десен кабинет с първия мандат, ако Бойко Борисов направи компромиси и се съгласи с водещите политики на обединението. Това му решение обаче означава разцепление в редиците на съюза между ПП и ДБ. Решението е сложно, защото ако пък не дадат шанс на кабинет сега, оттук нататък вероятно ще носят заедно с "Промяната" вината за липсата на управление.

Вчера Асен Василев и Кирил Петков направиха лаконично изявление, че твърдо отказват да кажат „да” на кабинет с мандат на ГЕРБ. ДБ обаче така и не се включиха и стана ясно, че още нямат категорично решение.  

Кирил Петков и Асен Василев нямат полезен ход в момента – няма как да подкрепят правителство на ГЕРБ, защото водещо мото им бе да премахнат модела на управление на Борисов. Ако обаче няма кабинет заради техния отказ, много малък е шансът Борисов да подкрепи техен кабинет с втория мандат, без негово участие. 

В случай че и след тези избори редовен кабинет няма, не само бившият премиер, но и избирателите ще обвиняват ПП, че са хвърлили страната в безизходица и са утвърдили управлението на Румен Радев. 

В същото време, коалицията ПП-ДБ почти сигурно ще се разпадне, ако Христо Иванов и ген. Атанасов вземат различно решение от това на Кирил Петков и Асен Василев и планират да дадат някаква форма на подкрепа на Борисов, предупреждават политически анализатори.

Неслучайно днес, Костадин Костадинов намекна, че няма никакъв проблем ДаБг да управлява заедно с ГЕРБ, след като това вече се е случвало в кабинет на Борисов, когато Иванов бе правосъден министър.  

Бившият лидер на ДСБ Радан Кънев обаче определи като "клюка" твърдението на Христанов за водени разговори между ДаБГ и най-голямата партия.