Първо в Lupa.bg: Израел прати в България посланик гей

Негово Превъзходителство Йоси Леви Сфари пристигна заедно със съпруга си Рони Голдберг

Топ
22:22 - 17 Август 2023
19096
Първо в Lupa.bg: Израел прати в България посланик гей

Новият посланик на Израел в България Йоси Леви Сфари пристигна у нас заедно със съпруга си Рони Голдберг, съобщиха от израелското посолство у нас. Днес дипломатът връчи копия от акредитивните си писма на заместник-министъра на външните работи на Тихомир Стойчев, а в скоро време предстои Негово Превъзходителство да връчи акредитивните си писма и на президента Румен Радев, както изисква дипломатическият протокол.

За пръв път в новата история на междудържавните отношения между България и Израел еврейската държава изпраща в София дипломат с хомосексуална ориентация. В Израел общността на гейовете, бисексуалните и транссексуалните се радва на голяма толерантност, а стотици хиляди дефилират на традиционния гей парад в Тел Авив в началото на лятото, който е най-големият подобен в Близкия Изток.

Израел е водещ по отношение на правата на хомосексуалните, като признава еднополовите бракове, сключени на други места, въпреки че не разрешава такива съюзи в самата страна. Гей двойките обаче могат да осиновяват деца. Хомосексуални служат открито в армията и са депутати в парламента.

Израелският посланик (вдясно) връчва копие от акредитивните си писма на заместник-министъра на външните работи Тихомир Стойчев

Израелският закон за браковете и гражданските съюзи обаче е сложен. Брачното право се контролира от главния рабинат на страната и от равинските съдилища. Признават се само бракове и съюзи, сключени под ръководството и егидата на юдаизма, което означава, че еднополовите бракове, нерелигиозните бракове и браковете на хора от различни религии са забранени. Същите тези съюзи се признават в Израел, ако са сключени извън страната.

Запознати коментираха пред Lupa.bg, че изпращането в България на посланик Йоси Леви Сфари заедно с неговия съпруг Рони Голдберг, означава, че самата държава Израел иска да насърчи и българското общество да се отнася толерантно към гейовете, бисексуалните и транссексуалните.

Посланик Йоси Леви Сфари заедно със съпруга си Рони Голдберг


Йоси Леви Сфари заменя на поста посланик Йорам Елрон изкара успешен 4-годишен мандат. Той отлетя вчера за Израел заедно със семейството си.

Новият израелски посланик у нас по образование е юрист, научи Lupa.bg. Той е дипломат от кариерата. Бил е в мисията на Израел към ООН в Ню Йорк, бил е генерален консул в Истанбул и шарже д'афер в Анкара. Отговарял е и за Латинска Америка в израелското външно министерство и е бил дипломат в Уругвай.