Шапки от Френската революция са талисманът на Олимпийските игри в Париж

Топ
22:16 - 14 Ноември 2022
2525
Шапки от Френската революция са талисманът на Олимпийските игри в Париж

Олимпийските игри в Париж през 2024 година разкриха в понеделник талисмана си. Това се две червени фригийски шапки, които са кръстени "Фриж" и са символ на Френската революция и съответно на републиката и на равенството. Това е мека червена шапка с конична форма.

Плюшените играчки, които ще изобразяват талисмана на Париж 2024, ще бъдат изработени в Китай и продавани във Франция. Очаква се, приходите от мърчайдайзинг да бъдат около 127 милиони евро, като това са предвиждания в бюджета на Организационния комитет, направени още през 2021 година.

Едната от шапките е обута в маратонки, а другата има протеза на единия крак, което е препратка към Параолимпийските игри. До момента 65% от талисманите са били животни, като в повечето случаи става дума за мечки.

В последните месеци организаторите разкриха, че са се консултирали с историци, за да направят история около Олимпийските игри, както и за церемонията по откриването, която ще се проведе в река Сена.

Мотото на Олимпийските игри ще бъде "Да отворим широко очи", като се спира основно върху историята на XX век, като между спортните успехи има и образите на първата жена председател на Европейския парламент Симон Вейл или на студенти, които хвърлят павета през май 1968 година.