Шаренкова: Репресиите няма да ни спрат! Пак ще сме на "Копринка"!

Новини
00:21 - 13 Септември 2019
10823
Шаренкова: Репресиите няма да ни спрат! Пак ще сме на "Копринка"!

Една от най-видните русофилки у нас - Светлана Шаренкова, която междувременно е сложила титлата "професор" пред името си, разпространи позицията си по повод повдигнатите обвинения срещу председателя на сдружение "Русофили" Николай Малинов, краткото задържане за разпит на социалиста Юрий Борисов и изгонването от страната ни на ген. Леонид Решетников, бивш резидент на КГБ у нас.

Въпреки че между Шаренкова и Малинов от години тлее яростно напрежение за това кой да минава за "човека на Путин" у нас, тя подкрепи съидейника си, макар и да не му споменава името. Ето позицията на Шаренкова, публикувана на 1 страница на издавания от нея ляв ежедневник "Земя" в броя от 12 септември, четвъртък:

Русофили на събора на язовир "Копринка" през 2016 г.

"На 14 септември предстои традиционният събор на русофилите край язовир „Копринка”. Тази година той ще се проведе в необичайна обстановка. Само дни преди събитието ръководителите на Национално движение „Русофили” бяха привикани на разпит, особено брутално бе задържането на колегата журналист и философ Юрий Борисов, който бе отведен на „беседата” демонстративно с белезници, бяха повдигнати и обвинения в шпионаж, навръх 9 септември авторитарно бе направен „намек” към българското общество – да обичаш Русия, руския народ и руската култура, да си несъгласен с евро-атлантическите ценности, да имаш социална кауза, може да ти донесе сериозни проблеми.

И въпреки това сме убедени, че на „Копринка“ за пореден път ще се съберат десетки хиляди българи. А много вероятно е тази година те да бъдат и повече. Като гражданска реакция и сигнал, че репресията и натискът няма да ги уплашат или разколебаят, защото преди всичко те са български патриоти. Те ще изразят не омраза към някого, а искрената си обич към една приятелска държава, към един братски славянски и православен народ. Обич, защото с него ни събират историята и вярата, поколения човешки контакти. На когото сме дали кирилицата и православието, от когото сме получили Освобождението и новата си държавност, а в по-ново време – победата над фашизма и социалната държава.

Такава гражданска позиция няма да е прецедент въпреки налаганото мнение, че българинът днес е апатичен. Помним как при всеки опит да се подмени историята, да се отрече Руско-турската война или пък титаните Левски и Ботев да бъдат обявени за „терористи” и извадени от учебниците, под връх Шипка на 3 март идваха 100 000-150 000 патриоти, за да покажат че ни има като нация, че помним миналото и пазим българщината. Така ще бъде и на „Копринка”, където се празнува каузата на дружбата!

В сряда професионалният атлантик Соломон Паси твърдеше, че у нас нямало русофили. Нека той и съратниците му да отидат на „Копринка” и ще разберат, че дълбоко грешат. Много показателно впрочем е, че събор на евроатлантиците няма… и няма да има!"

Преди 3 години между Светлана Шаренкова и изгонения от България ген. Леонид Решетников също прелетяха искри. Тогава тя го нарече "самозванец", а Решетников й отвърна в интервю, че се занимава с интриги и се опитва да приватизира контактите на България с Русия. Напрежението между двамата остана, въпреки че повече удари под кръста не се размениха поне публично, вероятно по волята на Москва.

Светлана Шаренкова с гордост позира с връчения й през 2014 г. орден - Държавна премия от правителството на Руската федерация в областта на медиите