Шарл Мишел осъди безразсъдните думи на Тръмп за Русия и НАТО

По-рано бившият президент на САЩ каза, че ще подкрепи Путин срещу държава, която не си плаща членството във военната организация

Новини
19:25 - 11 Февруари 2024
3559
Шарл Мишел осъди безразсъдните думи на Тръмп за Русия и НАТО

Думите на Доналд Тръмп, който заплаши, че ако бъде преизбран за президент на САЩ, повече няма да защитава страните членки от НАТО, които не отделят достатъчно средства за отбрана, са "безразсъдни", заяви днес председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от Франс прес.

"Северноатлантическият алианс подкрепя сигурността и просперитета на американците, канадците и европейците вече 75 години", каза Мишел в социалната мрежа "Екс".

"Безразсъдните изказвания за сигурността на НАТО и солидарността по член 5 обслужват единствено интересите на Путин и не носят нито повече сигурност, нито повече мир в света", добави той.

"Напротив, те подчертават новата необходимост Европейският съюз спешно да развие своята стратегическа автономия и да инвестира в отбраната си", отбеляза Мишел.

В член 5 от Дговора на НАТО предвижда, че ако държава от пакта стане жертва на въоръжено нападение, всеки член на Алианса ще смята това за нападение срещу всички членове и ще предприеме мерките, които смята за необходими, за да се притече на помощ на нападнатата страна.

Доналд Тръмп заплаши вчера, че ако бъде преизбран в САЩ, повече няма да защитава държави членки от НАТО, които не отделят достатъчно средства за отбрана, като дори стигна дотам да заяви, че "би насърчил" Русия "да направи каквото си поиска", посочва АФП.