Шарл Мишел: Време е да спрем играта на котка и мишка с Турция

Евролидерите обсъждат действията на Анкара в Средиземно море на среща

Новини
12:08 - 04 Декември 2020
1381
Шарл Мишел: Време е да спрем играта на котка и мишка с Турция

Евролидерите ще обсъдят всички мерки за въздействие върху Турция заради действията й в Средиземно море, слагайки край на играта на "котка и мишка" на среща на 10 е 11 декември. Това заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел на пресконференция днес, посветена на 1 година от работата му на този пост, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Дойде време да спрем да си играем на котка и мишка с Турция. През октомври ЕС предложи на Турция да следва позитивен дневен ред, но това не стана. Затова срещата на високо равнище на ЕС ще разгледа всички средства за въздействие върху Анкара, с които разполагаме", каза Шарл Мишел.

"Не се оставяйте да бъдете измамени от Ердоган", призова в Туитър председателят на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент Манфред Вебер. Той припомни, че Ердоган е отзовал проучвателния кораб "Оруч Реис" преди срещата на високо равнище през октомври, за да избегне налагането на санкции. "Сега прави същото. Ние трябва да кажем стига и да сложим санкциите на масата. Списъкът от провокации е достатъчно дълъг", написа в Туитър Манфред Вебер.