Шеф в Ботев Пд: Целта ни е Купата и евротурнирите

Спорт
12:39 - 31 Януари 2024
1190
Шеф в Ботев Пд: Целта ни е Купата и евротурнирите

Спортният директор на Ботев (Пловдив) – Артур Платек, е заедно с тима в Турция, където „канарчетата“ се подготвят преди началото на втория дял в efbet Лига. Платек сподели своите впечатления и очаквания, както и кога Ботев ще може да се намеси в битката за титлата в България. Той похвали работата на наставника Душан Керкез и разкри какво можем да очакваме от клуба като политика.

"Доволен съм от плана, който направихме. В добра форма сме след тези три мача. Смятам, че е много важно да нямаме контузени играчи. Един футболист е аут засега и това е Йонас Там, който не пътува с отбора за Турция. Другият е Хидайет Ханкич, който трябваше да се прибере при семейството си заради инцидент с неговата дъщеря. Един – двама са леко болни, което е нормално. В мача с Вайле Болдклуб видях, че имаме добра енергия. На тренировка играчите показват енергия. Трябва да подготвим отбора за първия мач в шампионата. Предстоят ни още две контроли срещу добри опоненти.

Доволен съм от представянето на всички. Доволен съм от начина, по който тренират и желанието им да бъдат част от отбора. Когато дойдох в Ботев, казах на всички, че искам да работим с млади играчи. За мен няма значение дали са българи, или играчи от друга страна. Важното е да бъдат гладни, да имат качества и да натискат. Трябва да ни покажат, че заслужават шанса, който им даваме. За младите е добре да се конкурират с по-опитните. Това е част от проекта и това, което искаме за Ботев. Не просто искаме да имаме отбор, а клуб със свое ДНК, който да играе атрактивен футбол за феновете.

Когато пристигнах тук, ситуацията не бе никак лека. Отборът не се представяше добре. Започнах работа с бившия треньор Станислав Генчев и след само две седмици трябваше да взема много трудно решение. За първи път в живота ми трябваше да взема такова решение. Говорих с него, казах му какво не ми харесва. След това, мисля, разговаряхме с 18 треньори и се спряхме на Душан. Мисля, че това беше правилно решение. Работата му е добра, доволен съм от това, което върши. Мисля, че работим добре и в бъдеще ще работим още по-добре. Екипът му е добър и Душан показва, че е добър човек. В отбора има добра атмосфера. Резултатите дойдоха. Сега трябва да видим къде можем да бъдем по-добри и това става със здрава работа.

За феновете е много важно да знаят имена, напускащи, пристигащи. Това е нормална част от работата. За нас е много важно да имаме постоянен отбор с двама-трима нови. Смятам, че спазваме добра политика. Продадохме един футболист – Ннади и привлякохме един играч + вратар от Хебър. Доволен съм от това. За мен трансферният прозорец започва сега. Скоро ще имаме добри новини за феновете и ще знаят кой идва и кой ще напусне.

Въпросът за Ханкич е много лесен. Започнахме да търсим нов вратар в момента, в който Ханкич дойде при нас и каза, че иска да играе в друг отбор. Сега ситуацията е такава, че имаме четирима добри вратари, които ще трябва да се борят за своето място.

Наблюдаваме ги. Това е процес и искаме в бъдеще да работим в тясно сътрудничество с Виста. Видяхте, че с нас в Турция дойдоха играчи от Виста. Това, което виждаме, а и вие видяхте, е, че тези играчи имат добро ниво. Ще видим какво ще се случи. Имаме възможност да вземем тези играчи. Трябва да спазваме добри пропорции. Не става само дума за играчите на Виста, защото нашата академия също има добри играчи. Четирима-петима от тях са тук с нас. Ако някой от тях използва своя шанс, ще играе. Всичко зависи от това какво ще покажат на терена.

Това е добър въпрос! За мен това е процес и не става от днес за утре. Още днес можем да сменим 16-18 футболисти, можем да вземем най-добрите играчи, но пак няма да се борим за титлата. За мен е много важно да имаме система и отбор. Всички да разговаряме помежду си и да има уважение един към друг. Всички играчи и хора в клуба да знаят правилата, които имаме тук. Когато направим това, тогава ще се борим за титлата.

Във футбола не е хубаво да казваш: „Тази година“. Когато дойдох в Ботев, задачата ми беше на стадиона да започнат да идват хора. Другата ми задача беше да играем добър футбол. Когато имаме това, тогава ще се борим за титлата. Надявам се, че ще играем добре през втория дял на сезона, ще се борим за Купата и ще стигнем до участие в европейските клубни турнири.

Това трябва да попитате него. Променихме някои неща от пристигането ми в клуба. Тук бяха моите приятели от Лех Познан. С техния собственик и спортен директор разговаряхме как работят и какво са направили през последните 10-15 години. Мисля, че този клуб може да бъде добър пример за Ботев Пловдив как трябва да се работи.

Вижте, моята работа е спорно-техническа. Не се вълнувам от политика или други неща, които не са свързани с футбола. Не разбирам български език, въпреки че се опитвам да разбирам поне малко. Фокусиран съм и давам цялата си енергия във футбола – от академията до първия отбор. Това е моята работа. Другото не е моя работа. Мога да благодаря на феновете, които идват на стадиона.

Надявам се! Имаме шанс да играем 1/4-финал и след това да се надяваме и полуфинал. Ботев е голям клуб и знаем, че Купата е важна за феновете.

Надявам се, че в през втория полусезон ще идват повече хора на стадиона. Бях леко изненадан, че имаше добро посещение в два-три мача, а след това започнахме да играем добре, но идваха все по-малко хора. Не разбирам това нещо. Да, може би трябва да започнем да играем по-атрактивен футбол, за да започнат феновете отново да идват. Искам да кажа на феновете, че искаме да имаме отбор, който да се бори и да не се предава нито у дома, нито в гостуване. Такива играчи търсим за Ботев".