Шефът на БНБ: 3% бюджетен дефицит е стъпка в правилната посока

Вече разполагаме с пълната документация за отсичане на българските евромонети

Новини
13:53 - 24 Юли 2023
1732
Шефът на БНБ: 3% бюджетен дефицит е стъпка в правилната посока

Идеята да се задържи бюджетният дефицит в рамките на 3 на сто е стъпка в правилната посока. В същото време наличието на отрицателна разлика между приходите и разходите на държавната хазна говори за "продължаваща фискална експанзия", която не е фактор за ограничаване на инфлацията, а точно обратното.

Изключително важно е да се работи за синхронизиране на фискалните и монетарните условия. Това коментира пред БТА управителят на Българската народна банка Димитър Радев в първото си интервю, след като бе преизбран на поста. Той продължава да смята 1 януари 2025 г. за реалистична дата за приемане на еврото.

Шефът на централната банка обяви, че на последното си заседание Управителният съвет е взел решение да "бъде възпроизведен дизайнът на настоящите разменни монети, което ще осигури приемственост в използваните парични знаци".

Това означава, че

върху евромонетите ще бъдат запазени образите на Мадарския конник (на монетите с номинал от 1 до 50 евроцента), на Св. Иван Рилски (от 1 евро) и на Паисий Хилендарски - на монетата от 2 евро,

като на гурта (отстрани) на последната ще има надпис "БОЖЕ, ПАЗИ БЪЛГАРИЯ". Освен това се предвижда думата „стотинки“ също да бъде запазена при графичното оформление на родните монети, които ще бъдат с еврови номинали.