Шефът на БНБ: Новите мерки при кредитите се борят с експанзията, не целим стагнация

Реагираме на тенденциите на пазара, обясни банкер №1

Новини
19:41 - 11 Септември 2024
1299
Шефът на БНБ: Новите мерки при кредитите се борят с експанзията, не целим стагнация

Новите мерки при кредитите, обезпечени с недвижими имоти, имат за цел овладяване на експанзията, а не стагнация. Това заяви за БТА управителят на БНБ Димитър Радев.

„Става въпрос за задължителни за банките лимити на показатели за ипотечно кредитиране, които влизат в сила от 1 октомври тази година по три линии. Първо - съотношение между размера на кредита и стойността на обезпечението – 85 на сто. Второ - съотношение между размера на месечното плащане по дълга и месечния доход на кредитополучателя – 50 на сто. Трето - максимален срок по договора за кредит 30 години.

На въпрос защо се допуска, че 5% от всички ипотечни кредити могат да се отклоняват от новите изисквания, Радев посочи: „За да се обхванат специфичните случаи”. И уточни, че става въпрос за ситуации, при които освен жилищен недвижим имот се използва и друг вид обезпечение.

Димитър Радев обясни защо точно в този момент бяха въведени новите ограничения. „Ние реагираме на тенденциите на ипотечния пазар, които се задълбочават през последните месеци, и за които редовно информираме публиката.

Това решение е логична стъпка в системния ни подход по тази тема. Напомням, че по-рано тази година ние преминахме от статистическо към надзорно наблюдение на ипотечното кредитиране със съответни задължителни изисквания към банките”, коментира той.

Според управителя на БНБ банките със сигурност ще успеят да се подготвят за новите правила до 1 октомври. „Системата за ефективно управление на процеса е напълно изградена и включва методология, отчетност и механизми за контрол”, допълни Радев.

Той очерта и очаквания ефект след прилагането на мерките. По думите на Радев това е овладяване на експанзията, а не стагнация по отношение на кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Попитан как тези мерки ще се отразят на кредитополучателите и ще бъдат ли засегнати съществуващите ипотечни кредити, банкер №1 отговори, че вече сключените договори за ипотечни кредити няма да бъдат променяни.

„Те се отнасят само за новите кредитополучатели, като идеята, наред с всичко друго, е те да се предпазят от прекомерни дългове”, отбеляза Димитър Радев в заключение.