Шефът на БНР даде мейла си за идеи по медийния закон

В проекта са включени преди отпадналите поправки за мандатите на шефовете на БНР и БНТ

Новини
16:14 - 11 Ноември 2020
1967
Шефът на БНР даде мейла си за идеи по медийния закон

БНР кани слушателите си и читателите на съдържание в онлайн платформите си да вземат участие в обществената дискусия за промените в Закона за радиото и телевизията. Затова публикува на сайта си два документа, които представят промените, както и сегашния медиен закон.

Този път са включени са и текстовете, които отпаднаха от предлагания законопроект,което предизвика и бурната дискусия между министър Боил Банов и шефа на БНР Андон Балтаков. Става въпрос за удължаването на мандата на генералните директори на БНР и БНТ от 3 на 5 години и за уеднаквяване на мандатите на управителните съвети с тези на шефовете на обществените медии.

Според БНР министърът на културата Боил Банов е "извадил от законопроекта не само поправки, засягащи продължителността на мандатите на генералните директори, но и законови норми, които пряко регулират задълженията и отговорностите на управителните органи на обществените медии - генералният директор и управителните съвети".

Преди време министърът обоснова решението си с мотива, че група интелектуалци са изразили в отворено писмо недоволството си от това, че мандатът на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков ще бъде увеличен.

В момента промените в медийния закон са публикувани за обществена дискусия до 18 ноември и точно заради това БНР кани и слушателите си да се включат в нея. Те могат да представят позицията си на специална страница в сайта на БНР.

Същевременно могат да пратят коментарите си и на мейла на генералния директор на БНР Андон Балтаков, предоставил го публично - [email protected]. Срокът е до 16 ноември, след което предложенията и мненията ще бъдат обобщени и пратени до Министерството на културата.

·                      

 

·                      

 

·