Шефът на БНР : При нас има свобода на словото , но интервюто не съответства на стандартите

От СЕМ по-рано през деня казаха, че много се надяват това наистина да е така, а не да става въпрос за автоцензура

Новини
18:06 - 16 Декември 2023
3308
Шефът на БНР: При нас има свобода на словото, но интервюто не съответства на стандартите

“В БНР има свобода на словото и предаването “Политически НЕкоректно” е едно от най-ярките доказателства за това”, заявява генералният директор Милен Митев, цитиран от медията, по повод решението на Програмния съвет на БНР да не бъде излъчено интервюто с руския посланик Елеонора Митрофанова.

Той обясни, че 15 от членовете на съвета са гласували “за” и един от тях се е въздържал, а мотивите да не прозвучи предварително записания разговор са несъответствие с журналистическите стандарти. “Всяка медия работи по правила, част от които са редакционните стандарти. Органът, който се произнася по тяхното спазване или нарушаване, е Програмният съвет”, посочва Митев.

Той изразява надеждата докато е на своя пост да не се говори за “закриване, затваряне на предавания заради нещата, които се говорят в тях”.

“Няма как да изразя категорична позиция преди да познавам детайлите на това решение и предпоставките за него”, коментира председателят на Съвета за електронни медии Соня Момчилова. Тя добави, че се надява да става дума за опазване на стандарти, но допусна и че вероятно е зачестила “тази страховита, зловеща диагноза на автоцензура”, която Асоциацията на европейските журналисти е поставила в свое изследване.

Соня Момчилова каза още, че не е изненадана от поведението на председателя на Парламентарната група от ДПС Делян Пеевски, който остро осъди поканата за интервю към руския посланик. “За мен е изненада може би забвението, в което изпадна стилът, по който г-н Пеевски управляваше медийната си група. Това е по-неблагоприятно за медийната среда – това да забравим кой е той”, заяви председателят на СЕМ.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова разкритикува остро свалянето от ефира на Българското национално радио (БНР) днес на интервю с посланика на Русия в София Елеонора Митрофанова, предаде ТАСС.

Водещият на предаването "Политическо НЕкоректно" по Българското национално радио Петър Волгин обяви днес в ефир, че Програмният съвет на БНР е забранил излъчването на предварително записано интервю с посланик Елеонора Митрофанова.