Шефът на КАТ обяви тротинетките за незаконни

Новини
16:21 - 04 Септември 2019
3106
Шефът на КАТ обяви тротинетките за незаконни

Пътна полиция започва да санкционира собствениците на електрически тротинетки, тъй като по закон те нямат право и регламент да се движат по пътната мрежа у нас. Това съобщи днес началникът на Пътна полиция-София комисар Любомир Костадинов.

Изявлението му е доста странно на фона предвид факта, че само преди седмица Столична община пусна първите транспортни средства под наем, а до месец се очакват на пазара да излязат още няколко играча. Тротенетките се наемат срещу първоначална такса от 1,50 лв и сумата от 30 стотинки за всяка минута.

Шефът на КАТ заяви днес, че са регистрирани първите инциденти с тротинетки. Един от тях е по-сериозен и се е стигнало до средна телеса повреда. Комисар Костадинов апелира към водачите да са много внимателни. Шефът на КАТ не отговори на въпроса дали е незаконно тротинетки да се управляват по тротоарите.

Заради инцидента от преди ден, когато мъж и жена загинаха при катастрофа с мотор, Пътна полиция е засилила и вниманието си към поведението на мотористите. Само за последното денонощие от 50 проверени водачи на мотор 30 са били нарушители.

По-рано днес министъра на вътрешните работи Младен Маринов заяви в парламента, че трябва да има законова регламентация на електрическите тротинетки. До момента те трябва да спазват действащия Закон за движение по пътищата. По смисъла на действащия закон това са моторни превозни средства, уточни Маринов. А след като са такива, трябва да отговарят на определени изисквания. "Това е нов елемент в пътното движение като тип превозно средство, което е и европейска тенденция. Налага се с цел подобряване на градската мобилност, също така и с грижа към екологията, така че в тази посока вече са създадени и работни групи, които работят това да се регламентира законово", заяви министърът.

Той обясни, че така ще се изключи възможността при определени пътнотранспортни произшествия да пострадат граждани. Според него тези обществени отношения трябва да се регулират законово, за да не се спира развитието и бъдещето.

На въпрос дали ще има санкции за водачите, министърът поясни, че се работи по въпроса все още.