Шефът на КЕВР: Не желая да работя с това правителство

Мораториумът върху цената на тока е незаконен, твърди отиващият си председател Иван Иванов

Новини
13:00 - 12 Януари 2022
3456
Шефът на КЕВР: Не желая да работя с това правителство

Отиващият си председател на КЕВР Иван Иванов оцени като недопустимо 12-годишното забавяне на газовата връзка с Гърция. Това е пречката в момента България да не получава по-евтин газ от руския.

Председателят на енергийния регулатор Иванов Иванов каза, че не иска да работи с новото правителство, защото му няма доверие. В интервю за Свободна Европа той коментира, че очаква да бъде сменен най-късно до началото на февруари.

В началото на годината Иванов беше атакуван от премиера Кирил Петков, който обвини Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) във взимане на преднамерени решения за повишаване на цената на газа.

Иван Иванов каза, че като служебен министър на финансите Асен Василев е поискал от председателя на независимата КЕВР да намали цената на газа с 20 на сто.

Иванов обясни, че България има договор за внос на по-евтин газ от Азербайджан, но не може да го достави, а причината за това е непостроеният интерконектор с Гърция. Според него "е имало кръгове в България“, които са били заинтересовани да се забави изграждането на интерконектора с Гърция, по който да се доставя по-евтин азерски газ.

„Забавянето на интерконектора облагодетелства външен доставчик „Газпром експорт“, а зад този доставчик и плановете за развитие на газопреносната мрежа към Сърбия и Унгария безспорно е желанието на Русия, по чисто геополитически причини, да продължава да е доминираща като външен доставчик на природен газ“, каза Иванов.

В края на декември премиерът Кирил Петков каза, че завършването на интерконектора е "въпрос на месеци", но вече е ясно, че това няма да се случи до крайния срок 1 юли.

Пред Свободна Европа Иван Иванов каза, че строителят на интерконектора не е внесъл документи за сертифициране на газопровода в КЕВР.

"Което автоматично означава, че не може на 1 юли този газопровод да влезе в експлоатация", каза Иванов.

Председателят на КЕВР каза още, че мораториумът върху цената на тока е незаконен и не може да се направи прогноза за поскъпването му след отпадането на ограниченията.

"Аз съм много доволен, че други ден (четвъртък – бел.ред.), на заседание на комисията ще се разгледат правилата за избор на следващия председател и на член на комисията. Това означава, че процедурата тръгва и ако не до 31 януари, но надявам се до към 5-6 февруари ще бъда сменен. Защото когато министър-председателят казва, че няма доверие в КЕВР и не желае да работи с този състав, по подразбиране - с този председател, трябва да се има предвид и другата страна - че аз самият не желая да работя с тях, може би защото им нямам доверие, казва още пред Свободна Европа Иван Иванов.