Шефът на плуването: 100 бона са само самолетните билети на Антъни Иванов!

Над 50 хиляди лева сме дали за подготовка и възстановяването му, заяви Георги Аврамчев

Спорт
13:40 - 28 Март 2023
3667
Шефът на плуването: 100 бона са само самолетните билети на Антъни Иванов!

"За последните четири години Антъни е получил лични средства под формата на заплата: за 2019-а - 15 000 лева, за 2020-а - 17 250, за 2021-ва - 18 000 и за 2022 година - 23 400 лева или по 1950 лева на месец. И това са само за лични средства", заяви президентът на Българската федерация по плувни спортове Георги Аврамчев, който реши да хвърли светлина върху договора, който е бил предложен на Антъни Иванов и който той отказа да подпише.

Аврамчев сподели още и за парите, които състезателят е получил като заплата в последния олимпийски цикъл. Повод за позицията стана и изявлението на адвоката на плувеца Георги Градев, че условията в предложения на Антъни договор били неприемливи и заплатата му била като на продавач в супермаркет.

"Когато състезателите са на централизирана подготовка и на лагери всичко се поема от федерацията - храна, хотели, подготовка, възстановяване. Т.е. те половин година са на издръжка на федерация. През този период освен всички тези пари, които са около 74 000 лева, Антъни е получил 30 000 долара стипендия от Българския олимпийски комитет по наше предложение. За подготовка и възстановяване - около 54 000-55 000 лева, за участие в международни състезания, самолетните билети са над 100 000", заяви Аврамчев.

“За 2023 година определената сума възлизаше на 24 000 лева, т.е. по 2000 на месец. Тези месечни средства се определят на базата на програмата, която подписва федерацията. И от Министерството на младежта и спорта в зависимост от категорията, в която попада даден спортист на база класиранията му от предходната година има таван на възнагражденията.

На всички наши състезатели сме се преборили и сме дали тавана по тази програма. За осмото място на щафетата на 4х200 метра на световното през декември в Мелбърн, в която участва и Антъни Иванов, това е таванът.

Това е таванът на програмата, няма мърдане. Ако не бяхме осми, заплатата на Антъни щеше да падне на 1000 лева. Постарали сме се всички момчета да получат около тавана, за да бъдат доволни.

Ако тези пари са му малко, това са възможностите на нашата държавата. Ние като федерация даваме пари за рекорди и допълнителни награди за добри класирания. Плуването не е комерсиален спорт и нямаме големи спонсори, но доскоро нямахме и тези постижения.

Всички са или ученици или студенти - на пълна стипендия. Лагери, цента. Подготовка Излиза, че половината от годината се поема от държавата и федерацията. Но доскоро нямахме и тези постижения. Така че се надяваме сега с постигнатите резултати да привлечем и спонсори”, заяви Аврамчев.

“Искам да ви уверя, че Българската федерация по плувни спортове не воюва с никого, най-малкото с Антъни Иванов. Последната ми среща с него беше декември месец по време на световния шампионат в Мелбърн. Момчетата бяха много ентусиазирани след щафетата - как ще тренираме, как ще ще се постараем да бъдем още по-добри. Тогава Антъни не е споменавал, че нещо го притеснява и че не е доволен. Изведнъж започнаха да излизат някакви негови постове в социалните мрежи, потърсих го, не вдига. Единствената комуникация беше с генералния секретар на федерацията Димитър Бобев, когото той попита дали ще му купим билет за връщане.

От този момент повече нямаме контакт с Антъни Иванов. Учудвам се, че ситуацията стигна до там, че федерацията и наш изтъкнат състезател трябва да си говорим чрез медии или някакви адвокати. При нас няма казус, няма скандал. Аз и до ден днешен не знам какви са проблемите на Антъни - от кое не е доволен, какво иска", добави Аврамчев.

"Същия договор получиха и останалите в националния отбор - подписаха го и състезателите, и треньорите. Ние специален договор за Антъни Иванов няма да правим. Освен това докато има висящо производство, ние няма да подновим разговорите с него, докато не излезе решението на Спортния арбитражен съд. Защото ако го накажат и има подписан договор, той ще трябва да връща тези средства, които е получил от държавата", каза още Аврамчев.

Както е известно, плувецът е застрашен с лишаване от състезателни права заради три пропуснати допинг проби, за две от които той не е дал обяснение, каквито са правилата на Световната антидопингова агенция (WADA).

"Според нас основният проблем Антъни да не подписва е точно това висящо производство. Защото друго логично обяснение за нас няма. Не сме си говорили, не сме си разменяли любезности, не сме се обиждали - нищо. От медиите научих, че на Антъни не му се плува, че не тренира, но ако започне да тренира ще стане много добър. Ами да тренира, някой да го е спрял?

Че държавата, министерството и федерацията не го заслужавали, защото нищо не сме били направили за него. Но според мен за един състезател от този ранг това е недопустимо. Разбирам, че е изнервен, че да ти виси едно 2-годишно наказание не е лесно. Но все си мисля, че това да носиш националната фланелка и да се състезаваш за България е най-великото и най-престижното нещо. И после идват всички материални и нематериални облаги. Така че призоваваме Антъни да се концентрира, да реши какво иска, вратата е отворена", добави шефът на родното плуване.