Шефът на ПСС Боровец пред Lupa.bg : Виктория от София е загиналото на Железния път момиче

Вероятно при падането се е скъсало обезопасителното въже, предполага Ангел Керкелев

Новини
15:05 - 01 Септември 2022
9169
Шефът на ПСС Боровец пред Lupa.bg: Виктория от София е загиналото на Железния път момиче

19-годишното момиче, загинало на Мальовица в неделя, се казва Виктория и е от София. Това съобщи за Lupa.bg шефът на ПСС Боровец Ангел Керкелев. Девойката загина в неделя на Железния път (Виа Ферата) около 14 часа, без да е имало проблем с влошаване на времето или други усложнения в планината. Тя вероятно се е подхлъзнала на скалите. По този път обикновено се качват алпинисти и по- малко любители туристи.  

Според Керкелев, заедно с Виктория се е катерело момче, неин връстник, който е подал сигнала за нещастието.

По думите на момчето, което е било заедно с нея, само я е чул, че пада и я видял как се търкаля по склона надолу. Не е могъл да направи нищо, освен да потърси помощ. Това е улей, много стръмен склон, уточни шефът на ПСС-Боровец.

Планинският спасител предполага, че при падането се е скъсало въжето, за което са се прикачили със седалки с обезопасителен ремък.

Спасителите са се отзовали много бързо, но когато са пристигнали, момичето не е било живо. „Предполагам, че е починала на място.”, обясни Керкелев.

Оказва се, че въпреки предположенията, младежите не са били с лоша екипировка – имали са каски и седалки с ремъци, които се закачват за въжето, което е осигурено в района.  

За щастие, поне момчето-придружител на Виктория е живо и здраво, уточняват от ПСС.

Снимката е илюстративна