Шефът на "Пирогов" разкри кога продължава масовата ваксинация у нас

Новини
08:12 - 22 Февруари 2021
3341
Шефът на "Пирогов" разкри кога продължава масовата ваксинация у нас

Директорът на "Пирогов" Асен Балтов съобщи в понеделник сутринта, че 1950 души са получили първата доза от ваксината на "АstraZeneca" от петък следобед до неделя вечерта. Няма данни за остри реакции при никой от ваксинираните. Имало е обаждания с оплаквания за повишена температура, което е обичайна постваксинална реакция. И през седмицата ваксинирането на желаещите в страната ще продължи.

Хората трябва да направят така, че медицината да победи антиваксърските действия, каза шефът на "Пирогов". 16 хиляди са се ваксинирали общо досега.

Успяхме да дадем възможност на много хора да дойдат сами и да направят своя информиран избор, обясни проф. Балтов. Той уточни, че 4-те фази на ваксинирането продължават и в 5-те пункта в "Пирогов" до 13 ч може да дойде всеки, който се е записал, а след този час - по "зелените коридори". Обикновено ваксинираме до 17,30 ч, но при необходимост времето може да бъде удължено, каза той.

През тези дни в "Пирогов" не е имало случаи с тежка алергична реакция след поставянето на ваксина. Имало е обаждания на хора с неразположение, покачване на температурата, но в рамките на 24 часа всичко отшумява.

"През следващите 24 часа от поставянето на ваксината не трябва да се пие твърд алкохол, но чаша бира или вино няма да попречи", предупреди проф. Балтов

"В много държави все още не се говори за масова ваксинация, в други има дълги опашки при реда за записване. Хората трябва да направят така, че медицината да победи антиваксърските действия", призова проф. Балтов.

Много от лечебните заведения започват сериозна ваксинация от днес, личните лекари също ще се включат тази седмица, така че ще има повече ваксинирани.

"При ваксината на "АстраЗенека" натрупването на антитела започва след втората седмица. Задължително е носенето на маска и да се продължи със спазването на всички мерки, защото първата доза от ваксината не предпазва", предупреди той.