Шефът на съдиите: Доволен съм от българските рефери

Спорт
15:16 - 10 Юли 2024
1299
Шефът на съдиите: Доволен съм от българските рефери

Доволни сме от нашите съдии през изминалия шампионат. Това заяви председателят на Съдийската комисия към Българския футболен съюз Давид Фернандес Борбалан. Испанецът даде пресконференция преди началото на новия сезон в Първа лига.

„Доволни сме от представянето на нашите рефери през миналия шампионат. Има какво да подобряваме, работим по това. От моя опит в Испания много добре знам, че свеждането на грешките до 0% е невъзможно, ние се стремим да понижим грешките и колкото по-малък е процентът, толкова по-добре за нас“, започна Борбалан и продължи:

„Отдадеността на нашите съдии е много голяма. Те мислят предимно за съдийството и по този начин смятам, че ще постигнем по-добри резултати и ще задоволим футболната общност. Удовлетворен съм и благодаря на клубовете за усилията, че ще имаме по две камери на линията, не е технология за голлинията, няма да сигнализира на съдиите, но ще имаме по-добра гледна точка. Тези камери ще помагат и при дузпи, както и засади.

По-малко ще са случаите, в които линиите не могат да бъдат пуснати. Имали сме случаи, в които единият играч крие другия и не можем да пуснем линии. Сега ще бъде по-лесно“, каза той относно нововъведението.

„От новото първенство ще започнем в началото на всеки месец да качваме обучителни видеа в сайта на БФС, ще има клипове от нашия шампионат и обяснение от Съдийската комисия, приемаме го позитивно“, разкри шефът на съдиите и допълни:

„Нещо, което виждаме на европейското първенство и искаме да го въведем, ще има по-специално отношение към капитаните и в много противоречиви ситуации да получат възпитан отговор от съдията, а той да се грижи неговите съотборници да не обграждат рефера.

Съдийската комисия винаги е в готовност за безплатни лекции по правилата на играта, новостите и противоречиви ситуации, които са се случвали. Евроучастниците ни вече го направиха. Обучението винаги е под един час, но носи големи ползи. Професионалистите трябва да знаят новите промени“, каза още Борбалан.