Шефът на ВМА: До дни ще имаме 4 лаборатории за изследване на коронавирус

Генерал-майор Мутафчийски потвърди, че към момента няма доказани случаи на заразата у нас

Новини
19:22 - 01 Март 2020
10336
Шефът на ВМА: До дни ще имаме 4 лаборатории за изследване на коронавирус

Към момента в България има само две лаборатории, които разполагат с капацитета, за да изследват проби за заразени от коронавирус хора, но до средата на идната седмица ще бъдат разкрити нови две в Стара Загора и Варна. Това потвърди началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски в студиото на “Беновска пита“.

“Имаме две лаборатории, които могат да правят изследвания за коронавирус. И двете са в София. В понеделник се очаква да се разкрие лабораторията в Стара Загора, а във Варна ще е разкрита до сряда“, каза генералът.

Неприятното при клиничното диагностициране на вируса Covid-19 е, че симптоматиката му е много подобна на обикновения грип, обяснява професорът. Разликата е, че грипът е в състояние да ни събори за няколко часа, докато коронавирусът има нужда от 2-3 дни.

“Пациент, който идва при лекаря със симптоми хрема, кашлица, висока температура, болки в мускулите, задух и е пътувал до страни, в които има регистриран случай на заразени с коронавирус, подлежи на задължителна проверка в специализираните лаборатории. Има още две условия – предполагаем контакт с болни или е посетил болнично заведение с такива пациенти. Затова имаме препоръка, подобни хора да потърсят консултация първо по телефона“, това посочи д-р Мутафчийски, като задължителни условия за поставяне под карантина на хора със съмнения за болеста.

Началникът на оперативния щаб за борба с вируса Covid-19 потвърди, че към днешна дата всички взети проби са отрицателни, но изрази съмнение, че страната ни ще се размине без нито един регистриран случай. “За мен е по-скоро въпрос на кога, а не дали ще има заразени българи“, каза още генерал-майорът.